Megújult bölcsődével, korszerű idősklubbal és geotermikus fűtéssel gazdagodott az elmúlt években a rókusi városrész

Folytatjuk a Képviselők a mérlegen című sorozatunkat, ez alkalommal Új-Rókusra, Ménesi Imre választókörzetébe látogattunk el.
Rafai Gábor

2022. október 11. 13:02

Megújult bölcsődével, korszerű idősklubbal és
geotermikus fűtéssel gazdagodott az elmúlt években a rókusi városrész

Ménesi Imre a 4. számú választókerület egyéni önkormányzati képviselője. Körzetében – amely a Vértó, a SZVSE-pálya, valamint a Hunyadi téri Dózsa pálya által határolt területen fekszik – a legtöbben régről ismerik őt, hiszen több ciklus óta képviseli az itt élők érdekeit. 

 

Húsz év alatt, 2002 óta egymás után folyamatosan ötször választották meg egyéni képviselőnek a rókusiak, ebben rekorder a szegedi városatyák között.

 

Egy főleg paneles városrész önkormányzati képviselője Ménesi Imre a szegedi városi közgyűlésben, így a feladatait is főként ez a körülmény határozza meg. 

 

A nagyobb beruházások mellett folyamatosan fel kell újítani az elhasznált járdákat és utakat, minél több zöld területet kell kialakítani, és természetesen élhetőbbé, komfortosabbá kell tenni a lakótelepeket.

 

Névjegy

Ménesi Imre (Összefogás Szegedért), 

Körzete: Rókus–Újrókus

 

Eredményei a ciklusban

  • Siha közi bölcsőde felújítása
  • Kossuth Lajos sugárúti idősklub rekonstrukciója
  • Hétvezér utca vízelvezető és járdaépítés
  • Kutyafuttató létesítése a Búvár-tónál
  • Vértói úti buszmegálló peronjának rekonstrukciója
  • Geotermikus fűtési rendszer kiépítése a körzetben
  • Járdák javítása, virágosztás, előkertek szépítése, védelme

 

 

A városrész egyik legnagyobb beruházása a Siha közben valósult meg az elmúlt időszakban: az itt található bölcsőde 37 éves panelépületből csak a falak maradtak, minden mást kicseréltek.

 

A szegedi önkormányzat bölcsődefelújítási programjában ez már hatodik ilyen intézmény volt, amely teljesen megújulhatott. 

 

Szeged egyik legnagyobb, közel száz férőhelyes bölcsődéjének teljes körű felújítására uniós forrásból 313 millió forintot fordított az önkormányzat, amelyet saját forrásból 31 millió forint önrésszel egészített ki.

 

A felújítás során hőszigetelés és új vakolat került a külső homlokzatra. Korszerű nyílászárókra cserélték a régi ajtókat, ablakokat. A fűtésrendszer is megújult: modernizálták az elavult hőközpontot, kicserélték a csöveket és a radiátorokat. A lapos tető hő- és vízszigetelést kapott, valamint napelemeket szerelnek rá. Az épületeken kívül és belül is korszerűsítették az elektromos hálózatot és a világítótesteket.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a bölcsőde energiafelhasználása, ráadásul az energia egy része megújuló forrásból származik, ezért kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, tisztábbá, egészségesebbé válik a lakótelep.

 

 

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása beruházásainak keretében, az idősek nappali ellátásának korszerűsítése keretében hat szegedi idősek klubja újult meg az elmúlt években Szegeden, összesen 430 millió forintból. 

 

Az egyik ilyen a körzetben található, a Kossuth Lajos sugárúton. A fejlesztésnek köszönhetően a városrészben működik ma már az ország egyik legkorszerűbb ilyen intézménye.

 

A Kossuth Lajos sugárúton lévő idősek klubja évek óta működik ezen a helyen, nagyon népszerű a környéken lakó nyugdíjasok körében, de már megérett a felújításra.

 

A 63 millió forintos beruházás során a Kossuth Lajos sugárúti klub új homlokzati hőszigetelést kapott, korszerűsítették a fűtést, a világítást, megújult a vizesblokk és teljesen akadálymentesítették az épületet. 

 

A tálalókonyha szintén teljesen megújult, ide új konyhatechnikai eszközök is kerültek. A klubhelyiségbe új bútorokat, függönyöket és szőnyegeket vásároltak.

 

 

A klub nemcsak találkozóhely, hanem számos programot is szerveznek az ide járó időseknek: sokat mennek kirándulni, szerveznek előadásokat és más színes programokat is.

 

A Szatymazi utca végén, a Búvár-tónál tavaly új, körbekerített kutyafuttató is létesült, ahová padokat, szemeteseket is kihelyeztek. 

 

– Korábban szabálytalanul futtatták itt a kutyákat a rókusiak, a létesítmény átadása óta rendezett körülmények között tehetik ezt, úgy, hogy az itt lakókat sem zavarják.

 

A városrészt is érintette az nagyszabású geotermikus fejlesztés, amely az elmúlt években zajlott Szegeden. A geotermikus rendszer teljesen kiépülése után a szegedi lehet Európában a második legnagyobb ilyen fűtési rendszere a reykjavíki után.

 

Az egyik legnagyobb szetávos fűtőmű, a Fűtőmű utcai is használja már a geotermikus energiát. A környezetbarát beruházás nyomán több ezer rókusi lakást fűthetnek ma már fenntartható módon, így jobb, tisztább lett a városrész levegője. Atávfűtés miatt kibocsátott szén-dioxid mennyisége a felére csökken.

 

 

– Sok egyéb, apró változások, fejlesztések is történtek a városrészben, amelyek az itt lakóknak nagyon fontosak, hiszen mindennapi életüket teszik komfortosabbá, élhetőbbé.

 

 

Ezekre jó példa többek között a Kukovetz Nana utca 7-11. számú épületek előtt újjáépített járda, vagy a vértói úti buszmegálló peronjának teljes rekonstrukciója.

 

– Korábban, ha esett az eső, a sárban kellett várakozniuk az utasoknak, ami nem csak kellemetlen, de balesetveszélyes is volt. Ezt az állapotot sikerült megszüntetni a fejlesztéssel.

 

– Újrókuson, akár csak a többi városrészben az egyik legnagyobb gond, a parkolók hiánya. Bővíteni a lehetőségeket csak a zöld terület rovására lehetne, ezt pedig senki sem szeretné. Úgy igyekeztük enyhíteni a problémát, hogy felfestettük a parkolóhelyeket, ha rendezettebben állítják le az itt lakók a járműveiket, több autónak jut hely – mondja Ménesi Imre. 

 

A képviselő minden évben támogatja a Somogyi-könyvtár itteni fiókintézményét, valamint az itt működő nyugdíjas-egyesületet és a városrészben található óvodát, iskolát és bölcsődét.

 

Ezen kívül még négy közösségi rendezvényt is megszervez a képviselő és csapata minden évben: a nőnapot, a gyereknapot, az őszi családi napot, valamint a Mikulás-napi ünnepséget. Idén először pedig gasztrofesztivált is szervezett az itt élőknek, ahol főzőversenyen mérhették össze szakácstudományukat a rókusiak. 

 

Egyéni képviselői munkája mellett pedig ebben az önkormányzati ciklusban a városi közgyűlés foglalkoztatási, szociális és sport bizottságát is vezeti.