Megújult a Hősök tere Szőreg szívében

Az év elején felavatták Szőregen a Hősök terét. A városrész központja új külsőt kapott, és a helyi hagyományok előtt tisztelegve közel 800 rózsatövet ültettek a területre.

2020. december 29. 10:02

Megújult a Hősök tere Szőreg szívében

A munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek. Korábban Avramov András, a Szőregi Rózsaünnep egyik fő szervezője azzal a javaslattal állt elő, hogy a tér egyik végében alakítsanak ki egy két részre osztható rózsakertet, ami jó alkalmat szolgáltat a teljes terület rendezésére is.

Berkesi Ottó, Szőreg akkori egyéni önkormányzati képviselője felkarolta az ötletet, és elkészült az a koncepció, ami szerint a rózsakert egyik részére a városrészben termesztett rózsatöveket, a másikba olyan ARD minősítésű rózsafajtákat telepítenének, amelyek a legújabb nemesítésekből adnának ízelítőt.

Sajnos a március 15-i ünnepélyes átadó a járvány miatt elmaradt, de ennek ellenére a helyiek birtokba vehették a teret. Ekkor már Avramov András volt Szőreg képviselője, aki azt mondta, hogy egyik legszebb álma valósult meg az átépítéssel. Hozzátette, a megújult Hősök terét szeretnék egy igazi közösségi térré formálni, ennek jegyében hosszú évek után ismét lett ünnepi díszkivilágítás Szőregen. A tér kandeláberei kaptak új díszeket, a jövőben pedig bővíteni szeretnék a kivilágított helyszíneket.

Nézze meg februári galériánkat a felújított térről! (Fotók: Iványi Aurél)

A beruházás teljes költsége 82 millió forint volt, melyet a városi költségvetésből fedeztek. A munkálatok során az itt található öt márvány emléktábla az emlékműről úgynevezett párnakövekre került, amelyeket a rózsakert vesz körül. Új padokat helyeztek ki, megújult a pihenőrész és a sétány, emellett közel 800 rózsatövet ültettek el. A téren található buszmegálló természetesen jól megközelíthető maradt, azonban a kerékpárutat jobban elkülönítették a tértől. A kivitelező elbontotta a teret körülvevő kerítést, így a szőregiek könnyebben birtokba vehetik a területet.

Azóta már rendezvényeket is tartottak a téren, többek között augusztusban megemlékeztek a 171 éve itt zajlott csatáról. A hatalmas lovassági ütközet tiszteletére a helyi hagyományőrzők el is sütöttek egy korabeli ágyút, ami bár nagyot szólt, szerencsére károkat nem okozott. Sajnos a szőregi csatát a magyar sereg elveszítette 1849-ben, de a helyiek mostantól egy szép, korszerű és otthonos téren emlékezhetnek meg a történelmi eseményről minden évben.

Már tervezik a beruházás második ütemét, amelynek keretében az itt lévő buszmegállók is teljesen megújulnak. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek.