Megújul Kiskundorozsma legnagyobb óvodája: három év alatt ez már a nyolcadik óvodafelújítás Szegeden

Mesterek veszik birtokba a négynapos ünnep után Kiskundorozsma legnagyobb óvodáját, a Jerney utcait. A több mint száz apróságot az elmúlt hét végén már át is költöztették ideiglenes helyükre, az egykori ruhagyári oviba. A felújításra, korszerűsítésre fél évük lesz a szakembereknek.

2020. augusztus 18. 15:14

Tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját a városrész legnagyobb, több mint 600 négyzetméteres óvodája. Az egykor paneles szerkezetekből épült intézmény mára alaposan megkopott, rászorult már egy nagyobb felújításra.

– Négy csoportba összesen 108 gyerek jár ide – mondta Szabó Anikó tagóvoda-vezető. Őket hétfőtől Szegeden, a Teréz utcai, egykori ruhagyári óvodában fogadják. Fél éven keresztül reggel és délután Dorozsmáról a városba és vissza külön buszjárattal szállítják majd azokat, akik ezt igényik.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél képeit a felújítás előkészítéséről!

– A fejlesztésre két pályázatból összesen 410 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat. Az intézmény a felújítást követően nemcsak szebb lesz, hanem az üzemeltetésére is kevesebbet kell majd költeni – mondta el a helyszínen Fodor Antal a városrész önkormányzati képviselője.

Az energetikai és családbarát korszerűsítésre 341 millió forint európai uniós és 69 millió forint saját forrást használ fel az önkormányzat.

  • A beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót, műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelt nyílászárókat építenek be. Az ablakok egy része árnyékolót kap. A homlokzatot hőszigeteléssel látják el. A lapos tető fölé pedig alacsony hajlásszögű tető kerül, hőszigeteléssel.
  • Új szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszert is kiépítenek. Az épületen belül megújulnak a vizesblokkok: kicserélik a burkolatokat, új szanitereket, csaptelepeket szerelnek fel.
  • A folyosók és a csoportszobák is új padlóburkolatot kapnak. A vizesblokkokban és az épületrészeket összekötő folyosókon álmennyezet készül. Kicserélik a beltéri ajtókat, kifestik a helyiségeket.
  • Korszerű fűtési rendszert építenek ki: a hőközpontba két gázkazán kerül, a csöveket és a radiátorokat kicserélik. Korszerűsítik az elektromos hálózatot, az épületeken kívül és belül új lámpatesteket és kapcsolókat szerelnek fel. A tetőre napelemek kerülnek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. Megújítják az épület villámvédelmét is.

– Akadálymentesítik is épületet, ennek részeként a főbejáratnál rámpát építenek, bent pedig akadálymentes mellékhelyiséget alakítanak ki. Az udvaron új járdaszakaszokat is építenek – mondta el Fodor Antal.

A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelőzek, a Partiskum-Bau Kft. szakembereinek hat hónapjuk lesz a munkák elvégzésére.

Ez már a nyolcadik

Három év alatt, 2017-től napjainkig már a nyolcadik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult

Ezekre az önkormányzat összesen 2 milliárd 68 millió forintot fordított, amelyből 1 milliárd 358 millió forint uniós támogatás, 710 millió forint pedig saját forrás.

Az óvodafejlesztési program a Jerney utcai intézmény után sem ér véget. A tervek szerint a Gedói és a Tarjáni óvoda felújításával folytatódik.

rag

Címlapon

mutasd mind