Megújul és energiatakarékos lesz a Felsővárosi Óvoda

Elkezdődött a Felsővárosi Óvoda felújítása a Gyík utcában, ez már a tizenharmadik ovi Szeged intézményfelújítási programjában. A fejlesztéssel az energiafelhasználás akár 60 százalékkal csökkenhet.
Dombai Tünde

2022. november 28. 11:12

Megújul és energiatakarékos lesz a Felsővárosi Óvoda

– Intézményeink felújításánál elsődleges szempont az energiatakarékosság, emellett természetesen az is, hogy 21. századi körülményeket biztosítsunk az ide járó gyerekeknek és a nevelőknek. Az eddigi tapasztalatok alapján akár 60 százalékkal is csökkenhet az óvoda energiafelhasználása. Ez 2017 óta a tizenharmadik intézmény, ami megújul. Az önkormányzat eddig összesen bruttó 4 milliárd 134 millió forintot fordított a korszerűsítésekre, ebből 3 milliárd 472 millió forint az uniós támogatás, 662 millió forint saját forrás 

 

– mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a Felsővárosi Óvoda hétfői munkaterület-átadásán a Gyík utcában.

Ilyen lesz az óvoda

A körzet önkormányzati képviselője, Urbán Tamás a Felsővárosi Óvodáról elmondta, a panel technológiával épült óvodát 1981-ben adták át, mára időszerűvé vált az energetikai korszerűsítése. 

 

A fejlesztésre 330 millió forint európai uniós támogatást használ fel a város, ehhez az önkormányzat további 20 millió forint önerőt biztosít. A homlokzatot és a lábazatot hőszigeteléssel látják el. A főbb épületrészekre zöldtető készül, erre pozsgás növényeket ültetnek be és napelemhálózatot telepítenek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak majd. A nemrég felújított konyha ablakai kivételével minden külső nyílászárót elbontanak, korszerű műanyag ablakokat és alumínium ajtókat építenek be.

 

Az épületben új elektromos hálózatot építenek ki; összesen 155 lámpatestet cserélnek korszerű led-világításra. Az épület fűtési rendszerét folyamatosan újították fel, az egységesítés érdekében 73 radiátort cserélnek le, modernizálják a hőközpontot is. A kivitelezés 2023 második negyedévében fejeződik be a tervek szerint.

 

Aranyné Bíró Éva tagóvoda-vezető elmondta, a gyerekek a Rókás óvodába járnak átmenetileg, nagyon várták már a felújítást. Remélik, egy csodapalotába költözhetnek vissza, ahol mindenki jól érzi majd magát, elsősorban a gyerekek. Jelenleg hetven kisgyereket nevelnek, huszonkettő közülük az autizmussal élő és a sajátos nevelési igényű.

 

 

Két éve az önkormányzat 345 millió forint uniós és 13 millió forint városi forrásból a szomszédos Gyík utcai bölcsődét újíttatta fel.

 

A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi KIKOM Konstrukt Kft. végzi el. Kiss Zoltán ügyvezetőtől megtudtuk, jelenleg a bontási munkálatok folynak, a padlót törik fel, leszerelik a fűtés- és elektromos rendszert.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind