Megtörténhet, hogy Orbánék eldobják a civileknek adható milliárdokat

Hónapok óta nem tudott megállapodni a kormány a Norvég Civil Alappal, hogy ki ossza szét a Magyarországnak járó 77 milliárdos támogatást. Ennek valójában csak tíz százaléka lenne a civileké, de ez is nagyon sok pénz.

2021. július 21. 08:35

Megtörténhet, hogy Orbánék eldobják a civileknek adható milliárdokat

Lejárt a határidő, amit az Orbán-kormány arra kapott, hogy megállapodjon az EGT-képviselőivel, valamint a Norvég Alappal arról, hogy kire bízzák az alap által biztosított 77 milliárd forint támogatás pályáztatását Magyarországon.

Orbánék korábban azért „jegelték” az alap pénzeit, mert szerintük nyíltan politizáló, Magyarország belügyeibe avatkozó, veszélyes (sorosista) civilek kapták a pénzt. A kormányzati narratíva szerint a pályáztatást korábban végző Ökotárs Alapítvány is ilyen szervezet, ezért 2014-ben el is kezdték vegzálni az alapítványt.

Ekkor merült föl, hogy jelöljön ki a kormány egy olyan civil szervezetet, amire rábízná a pályáztatást, de eddig még nem sikerült megjelölni egy szervezetet sem.

Ezért akár bukhatják is a 77 milliárd forintot a civilek, mivel a idén még nem indult el a harmadik támogatási ciklus – írja a 24.hu.

A lap szerint egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a pénzzel, az is elképzelhető, hogy újrakezdődik az egyeztetési folyamat, de az is elképzelhető, hogy a Norvég Alap donorjai kihirdetik, kik kapják a pénzt.

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind