Megtorló ellentámadásra készülnek Herszonnál az oroszok, akik vinnék a zaporizzsjai atomerőművet

Az oroszok lepapírozták négy régió annexióját az ukránoktól, pedig még csak nem is az övék teljesen Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsija és Herszon.
Cservenák Zoltán

2022. október 06. 01:59

Megtorló ellentámadásra készülnek Herszonnál az oroszok, akik vinnék a zaporizzsjai atomerőművet

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a négy törvényt, amik megerősítik a megszállt Donyeck-, Luhanszk-, Zaporizzsija- és Herszon-régiók Oroszország általi állítólagos annektálását. Az orosz erők nem ellenőrzik teljes mértékben a négy terület egyikét sem, és továbbra sem világos, hogy Oroszország hol próbálja meg kitűzni új külső határát.

 

Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi beszédében kijelentette, hogy több tucat várost foglaltak vissza. Az ukrán erők Herszon-régióban elfoglalták Dudcsany városát a Dnyipro folyó nyugati partján, keleten pedig elfoglalták Lymant, a Donyeck tartomány északi részén fekvő, stratégiailag kulcsfontosságú várost.

 

Megtorlásra készülnek az oroszok Herszonnál

A megszállt régiók oroszbarát vezetői azt állították, hogy a helyzet szerda reggel stabilizálódott. Denis Pushilin, akit Oroszország Donyeckben nevezett ki kormányzónak, azt mondta, „a helyzet a lymani frontvonalon stabilizálódik, a védelmi vonal erősödik”, míg Kirill Stremousov, a Herszonra kényszerített megszállási adminisztráció tagja arról beszélt, az orosz erők „átcsoportosítást hajtanak végre annak érdekében, hogy összegyűjtsék erejüket és megtorló csapást mérjenek” a térségben.

 

Engedményt kaphatnak az orosz egyetemisták

Vlagyimir Putyin bejelentette, aláírt egy rendeletet, ami „helyreigazítja” a szeptember 21-én bejelentett részleges mozgósítást. A rendelet elhalasztja a felsőoktatásban hallgatók sorozását, köztük az akkreditált magánegyetemekre beiratkozottakat és bizonyos diploma utáni képzésben részt veő hallgatókat.

 

Jöhet az uniós árplafon a gázra

Az Európai Unió megállapodott abban, hogy árplafont állapít meg az orosz olajra, és megtiltja számos műszaki és fogyasztási cikk kereskedelmét a további szankciók részeként. Ezek célja az oroszok Ukrajnával szembeni háborús képessége elleni küzdelem. Február vége óta ez a 8. szankciós csomag, amit az orosz termékekre vetnek ki. 

 

Vinnék az atomerőművet is az oroszok

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) az annektálási nyilatkozatot követően orosz ügynökségek felügyelete alatt fog működni. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője várhatóan a következő napokban Moszkvába látogat, hogy megvitassa a háború első napjai óta orosz erők által megszállt erőmű helyzetét. Az Energoatom, az ukrán állami vállalat, amely az erőmű tulajdonosa, bejelentette, hogy a biztonság érdekében újraindíthatja. Olekszandr Sztaruk, Ukrajna Zaporizzsja kormányzója azt mondta, hogy egyik napról a másikra „az ellenség rakétákat lőtt ki a regionális központra és a város szélére. Az infrastruktúra tönkrement.”