Megtartaná, bővítené és igazságosabbá tenné a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést az ellenzék, ha megnyerik a választást

Bérlakásépítési programot is ígérnek az ellenzéki összefogás pártjai.
Kovács M. Norbert

2022. január 17. 13:53

Megtartaná, bővítené és igazságosabbá tenné a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést az ellenzék, ha megnyerik a választást

A családtámogatási rendszer és rezsicsökkentés megtartását, azok szociális alapon történő igazságosabbá tételét, valamint bérlakásépítési programot ígértek ellenzéki választási győzelem esetén a Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői hétfői sajtótájékoztatójukon.

 

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője a pártok Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, 

 

„a Fidesz hárommilliós tandíjjal akar kínai egyetemet importálni Magyarországra az adófizetők pénzéből”, az ellenzék hosszú távon harmincezer fiatal lakhatását szeretné rendezni pár év alatt.

 

A politikus azt mondta, a kormány elvette a fiatalok jövőjét, az összellenzék pedig egy gondosan kimunkált programmal megpróbálja azt visszaadni.

 

Elmondta azt is, hogy 

 

a családtámogatásokat az ellenzék megtartaná, bővítené, igazságosabbá tenné, visszaállítanák a lakáscélú előtakarékosság és a lakhatási támogatás rendszerét is.

 

Átfogó bérlakásépítési programmal, a kollégiumi férőhelyek tömeges bővítésével és az üresen álló ingatlanok egy részének hasznosításával éves szinten több ezer, a piaci ár alatt bérelhető lakást hoznának létre.

 

Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a Fidesz az elmúlt 12 évben nem találta meg a megoldást a lakhatási válságra. Állami bérlakások nem épültek, de a főváros XIII. kerületének ellenzéki vezetésű önkormányzata saját forrásból folyamatosan épít bérlakásokat.

 

Beszélt arról is, hogy a kerületben felépült bérházak passzívházak, környezetbarát módon működnek, ezzel alacsonyan tartható az energiafelhasználás, így a rezsi is.

 

Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségének tagja azt ígérte, 

 

a családtámogatási rendszert úgy bővítik ki, hogy szociálisan igazságos legyen, és ezt ígérte a rezsicsökkentéssel kapcsolatosan is. Mint mondta, a valódi rezsicsökkentés az energetikai korszerűsítés lenne.

 

Szerinte a lakásbérbeadás területén fontos lenne olyan szabályozás, ami egyaránt védi a bérlőket és a bérbeadókat.

 

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: