Megszüntette a bíróság a büntető eljárást Czeglédy Csabával szemben

Korábban már felfüggesztették az eljárást, mivel Czeglédy a DK EP-képviselőjelöltje lett.

2019. május 10. 06:54

Megszüntette a bíróság a büntető eljárást Czeglédy Csabával szemben

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megszüntette a büntetőeljárást Czeglédy Csabával szemben – tájékoztatott a Szegedi Törvényszék csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a bíróságnak megküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a Demokratikus Koalíció(DK) európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett. 

Erre tekintettel a bíróság a vádlottal szemben a büntetőeljárást felfüggesztette, egyben megkereste a NVB elnökét a mentelmi jog felfüggesztése érdekében.

Az NVB határozatával a képviselőjelölt mentelmi jogának fenntartása mellett döntött. Így a bíróság a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján a vádlottal szemben a büntetőeljárást megszüntette – tudatta a törvényszék.

De miért folyt eljárás Czeglédy ellen?

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntettének gyanúja miatt folyik eljárás. Ellene és húsz társa ellen február elején emeltek vádat.

A vád szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, ami munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Czeglédy Csabát 2017 júniusában vették őrizetbe a pénzügyőrök, ezt követően került előzetes letartóztatásba. A politikus tavaly március 1-jén, miután független országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették, és így mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a börtönt. Másfél nap múlva, mentelmi jogának felfüggesztését követően egy másik bűncselekmény – gazdasági csalás – gyanúja miatt újra őrizetbe vették. 

Az ügy akkor, nem sokkal az országgyűlési választások előtt, nagy port kavart, Szegeden több tiltakozó akciót is szerveztek, egyesek szerint Czeglédy bűne pusztán annyi volt, hogy túl sokat tud a hatalomról. Valaki ennek kapcsán még a Csongrád Megyei Főügyészség épületét is megdobálta. Még többet Czeglédy kálváriájáról itt olvashat.

Czeglédy Csaba az Éljen Szombathely!, az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltjeként szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma – miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt. Ügyvédként korábban az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.