Megszűnik a védettségi igazolvány, de ne dobja ki

Kékes Viktória

2023. március 13. 12:06

Megszűnik a védettségi igazolvány, de ne dobja ki

A Világgazdaság a Magyar Közlöny oldalára hétvégén felkerült kormányrendelet alapján azt írja: megszűnik a védettségi igazolvány. Egész pontosan a kihirdetést követő tizenötödik napon, azaz március 25-én:

  • hatályát veszti a koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletszabályokról szóló kormányrendelet. (Ez az a jogszabály, amely alapjaiban meghatározta, mi a védettségi igazolvány és mire való.)
  • Hatályát veszti a  fővárosi és vármegyei kormányhivatalokról, valamint a  járási (fővárosi kerületi) hivatalokról szóló kormányrendelet 9. mellékletének 32. sora. (Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy innentől kezdve a kormányablak saját hatáskörében intézhető ügyei közül kikerül a védettségi igazolvány cseréje, pótlása iránti kérelem benyújtása, valamint a védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos panaszok kezelése.)

 

A kormányrendeletből is kiderül, hogy a már létező hatósági igazolvány a megjelenített adatok igazolására felhasználható marad. Ugyanez vonatkozik az uniós digitális Covid-igazolványra is. Fontos azonban, hogy a védettségi igazolvány csakis más, személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt használható.

 

A védettségi igazolványt eredetileg a koronavírus-járvány idején az oltások igazolására állították ki, a korlátozások alatt sok helyre csak ezzel lehetett bemenni. Az állam mintegy 8 millió védettségi igazolvány legyártását rendelte meg 10 milliárd forintért az ANY Biztonsági Nyomdától. Talán nem véletlen, hogy a cég adózott nyeresége 2021-ben négy és félszeresére, 3,5 milliárd forintra nőtt, így tavaly dupla osztaléknak örülhettek a részvényesek. A nyomdavállalat szárnyalása feltehetően 2022-ben is folytatódott, hiszen az állam tőlük rendelte meg a tavaszi országgyűlési választásokhoz és az azzal egy időben tartandó népszavazáshoz szükséges nyomtatványokat.

Vélemények

mutasd mind