Megszavazták, kedden felfüggeszthetik Völner Pál mentelmi jogát

Nincs meglepetés, a Fidesz előre jelezte, hogy támogatják az ellenzéki javaslatot a mentelmi bizottságban.
Cservenák Zoltán

2021. december 13. 12:53

Megszavazták, kedden felfüggeszthetik Völner Pál mentelmi jogát

A mentelmi bizottság ma délben összeült, és a tagok megszavazták, hogy a bizottság tegyen javaslatot az országgyűlésnek Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztésére. Völner egyébként korábban maga is kérte a bizottságot, szavazzák meg a mentelmijog-felfüggesztésről szóló javaslatot.

 

Ez tehát azt jelenti, hogy a korrupciógyanúba keveredett igazságügyi államtitkár, miniszterhelyettes mentelmi jogát kedden felfüggesztheti a parlament.

 

A döntésről Kocsis-Cake Olivio, a bizottság párbeszédes elnöke tartott sajtótájékoztatót. Kocsis-Cake szerint „ezt az ügyet A-tól Z-ig föl kell tárni”, és nem csupán Völner Pál, hanem Varga Judit igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök felelősségét is meg kell vizsgálni.

 

 

Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát és a Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét hivatali vesztegetéssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

 

A gyanú szerint Völner Pál a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől többször, alkalmanként 2 és 5 millió forint közötti összeget kapott azért, hogy intézzen el ezt-azt neki az Igazságügyi Minisztériumban. Völner a bejelentést követően lemondott államtitkári posztjáról. Az ellenzék közben azt követeli, hogy a Varga Judit igazságügyi minisztert helyettesítő államtitkár az országgyűlési képviselői mandátumáról is mondjon le. Völner mentelmi jogának felfüggesztését már kezdeményezte a Parlament mentelmi bizottsága, a Fidesz-KDNP frakciója ezután jelezte: megszavazzák az ellenzéki kezdeményezést.

 

Az ellenzék követeli Völner Páltól, mondjon le parlamenti mandátumáról is, ne csak államtitkári kinevezését adja vissza. Sőt, az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét is firtatja a Völner-ügyben. Varga ráadásul a titkosszolgálati lehallgatások – köztük a Pegasus-kémszoftver használatának – jóváhagyását is rábízhatta Völnerre, ami az ellenzék szerint törvénytelen.

 

Völner Pál eddig ügyvédjén keresztül annyit közölt, nem követett el bűncselekményt, mindenben együttműködik a hatóságokkal, de lemond államtitkári pozíciójáról.

 

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)