Megszámolják a telelő erdei fülesbaglyokat

A magyarországi erdei fülesbagoly állomány számának pontosabb megbecsülése érdekében akciót indít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A cél, hogy minél részletesebb adatokat kapjanak. A számláláshoz bárki csatlakozhat.
Vass Imre

2022. január 26. 17:06

Megszámolják a telelő erdei fülesbaglyokat

Sok más madár mellett az erdei fülesbagoly sem kerüli az embert, a téli időszakban sokszor behúzódnak a városokba. Szegeden is több helyen megfigyelhetők, például a Kemes utcában. Itt, a panelek között megbújó fán évek óta esténként számtalan bagoly pihen, ma délelőtt is vagy húszat számoltunk meg. A környék lakóit nem zavarja a madarak jelenléte, szerencsére nem próbálják meg elűzni őket. Az emberek mozgása sem riasztja el őket innen. 

 

Tokody Béla, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta, nem ritka jelenség, hogy madarak beköltöznek a városokba. A baglyok valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra. Emellett a házak között a szélárnyékában sokkal jobban tudják eltölteni a hideg, szeles téli nappalokat.

 

 

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit 2018-tól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya szervez.

 

Az akciónak két célja van, az egyik, hogy minél pontosabb képet kapjanak az állomány nagyságáról, a másik pedig a madarak és a madárvédelem népszerűsítése. Orbán Zoltán, az egyesület szóvivő elmondta, számítanak az egyéni megfigyelők, valamint a családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is. A szervezet honlapjáról letölthető az az elektronikus űrlap, amelyet a megfigyelők akár okostelefonukon is kitölthetnek.

 

 

Tavaly közel ötszázan vettek részt az akcióban, és 991 helyszínen több mint 16 ezer madarat számoltak meg. A baglyok jelenléte semmiféle fizikai veszélyt nem jelent az emberekre, a háziállatokra. A fák alatt jelentkező ürülék- és köpet az általános higiénés szabályok betartása mellett nem fertőzésveszélyes.