Megpróbálta ellehetetleníteni a Volán a buszvezetők sztrájkját

Átvezénylésekkel, a jegyeladók csatlakozásának akadályozásával, és egyéb trükkökkel reagált az állami tulajdonú cég a két órás munkabeszüntetésre.
Kékes Viktória

2022. október 26. 11:17

Megpróbálta ellehetetleníteni a Volán a buszvezetők sztrájkját

Kedden 14-16 óra között figyelmeztető sztrájkot tartott a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. A két órás munkabeszüntetés egy figyelmeztetés volt a Volán Zrt.-nek és tulajdonosának, az államnak, hogy a jelenlegi rezsihelyzet és az inflációs szorítás miatt szükség van tárgyalásokra, amelyek kiterjednek a bérrendezésre is.

 

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a Blikknek arról beszélt, nem volt teljes részvétel a sztrájkon, mert a Volán átvezénylésekkel próbálta ellehetetleníteni a munkabeszüntetést, illetve a másik nagy szakszervezet, a KKSZ nem állt melléjük. Dobi István olyan esetről is beszámolt, hogy a buszvezetőt  - ha részt vett a figyelmeztető akcióban - leszállítottak saját járatáról, és olyan járatra vezényelték át, amelynek az elégséges szolgáltatás miatt mindenképpen el kellett indulnia. Az ő járataikat pedig olyan dolgozóknak adták át, akik nem vettek részt a munkabeszüntetésben. A Volánbusz a nem sofőrként dolgozó munkatársakat – például jegyellenőrök, forgalmisták – megpróbálta meggyőzni arról, hogy a sztrájkban ők nem vehetnek részt - holott ez nem igaz.

 

Dobi szerint a tárgyalásokat a cég vezetésével mindenképpen folytatni akarják, és a jövőben nem zárható ki egy rendes sztrájk meghirdetése sem. 

Címlapon

mutasd mind