Megötszörözte forgalmát Orbán Viktor ügyvédjének cége

Bajkai István Aponius Consulting nevű cége a koronavírus-járvány ellenére 2,8 milliárd forint forgalmat bonyolított 2021-ben. No persze úgy könnyű, hogy a vállalkozás sorra nyeri a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alatt álló Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. közbeszerzéseit.
Kékes Viktória

2022. június 07. 09:02

Megötszörözte forgalmát Orbán Viktor ügyvédjének cége

Nem panaszkodhat a fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István cége 2021-es évére. (Bajkai 2018-ban lett országgyűlési képviselő, előtte az országos sajtóban az Orbán-család ügyvédjeként ismerték.)

 

A 444.hu szúrta ki, hogy a közbeszerzési eljárások lebonyolításával, közbeszerzési szakértői, valamint közbeszerzési tanácsadással foglalkozó Aponius Consulting Kft. a koronavírus-járvány ellenére megötszörözte a forgalmát 2021-ben, a nyeresége pedig közel nyolcszor volt több, mint 2020-ban.

 

Ez azt jelenti, a képviselő cégének 2020-ban 576,8 millió, 2021-ben már 2,8 milliárd forint bevétele volt. A nyeresége pedig 58,3 millió forintról 449,4 millió forintra ugrott. Ennek köszönhetően Bajkai 341,1 millió forint osztalékra jogosult.

 

Ez az összeg is eltörpül azonban Ungár Péter 530 milliója mellett. Az mfor írta meg, hogy az elempés képviselő a Pió-21 Kft-n keresztül tett szert a félmilliárdos osztalékra. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Pió ugyanis a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. főrészvényese (64,4 százalékos tulajdonrésszel), ennek pedif édesanyja, Schmidt Mária és az Ungár testvérek tulajdona. A Terror Háza igazgatója egyébként 2 milliárdra jogosult a BIF 5 milliárdos osztalékából.

 

Bánki Erik első körben két céget is lefelejtett vagyonnyilatkozatából, de mostanra pótolta ezeket a hiányosságokat.

Fotó: MTI

Nem csoda, hogy a fideszes képviselő belezavarodott érdekeltségei felsorolásába: a két friss szerzemény mellett további három, agráriummal, ingatlan adásvétellel és épületépítési projekt szervezésével foglalkozó cége is van. 

 

Bánki vagyona immár százmilliókra rúg: céges érdekeltségei mellett folyamatosan bővülő földvagyona, 100 milliós részvényvagyona, és egy 400 ezer eurós életbiztosítása is van.

 

Labdába sem rúghat képviselőtársai mellett Kubatov Gábor, akinek autószervize tavaly 52,8 millió forint bevételre és 1,2 millió forintos nyereségre tett szert. 

Fotó: MTI/Földi Imre

Gyurcsány Ferenc sem lehet elégedett: az Altus Altus Befektetési Zrt. tavaly 4,6 milliós veszteséggel zárta az évet.