Megosztott az ellenzék Ujhelyi szerint, ezért nem adja be népszavazási kérdését Magyarország uniós tagságáról

De a „legfelsőbb fiókban” tartja.
Kovács M. Norbert

2022. augusztus 08. 14:35

Megosztott az ellenzék Ujhelyi szerint, ezért nem adja be népszavazási kérdését Magyarország uniós tagságáról

Mégsem adja be népszavazási kezdeményezését hazánk európai uniós tagságáról, írja Facebook-oldalán Ujhelyi István. A politikus vasárnap vetette fel, hogy Magyarországnak népszavazáson kellene megerősítenie uniós tagságát, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány ne tudja kiléptetni az országot a szövetségből.

 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

 

– ezt a kérdést nyújtotta volna be a szocialista EP-képviselő, aki most azonban friss posztjában arról ír, hogy miután a Jobbik hétfőn reggel hivatalosan is benyújtotta a saját népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottságnak, 

 

„a felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom. A kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom továbbra is.”

 

Ugyanakkor abban, hogy Ujhelyi nem adja be a kérdést a választási bizottságnak, közrejátszik az is, hogy a népszavazási kezdeményezése felvetése óta a politikus azzal szembesült, hogy a javaslata „megosztja az kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort.”

 

És valóban, Ujhelyit az uniós tagságról szóló népszavazással kapcsolatosan nem minden ellenzéki párt támogatja. Többek között a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin, valamint Kele János, a pár elnökségi tagja is arról posztolt a témában, hogy nem támogatják a kezdeményezést, sőt, azt rendkívül nagy kockázatúnak és hibásnak tartják.

 

„Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn – óriási hiba”

 

írta posztjában Kele, aki ehhez hozzáteszi, 

 

„Egyszerűen nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja.”

 

Cseh Katalin szerint pedig

 

„Teljesen fölösleges politikai hazardírozas népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról.”

 

Ujhelyi a kritikákra és az ellenvéleményekre reagálva a mostani posztjában azt írja,

 

„hamisan úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban – immár a Jobbikkal együtt - én megyek szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. Attól tartok, hogy az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét.”

 

Ujhelyi szerint nem egy ellenzék által kezdeményezett népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, „hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz.” Szerinte 

 

„nem az a feladat tehát, hogy rettegjünk a társadalom – egyébként jelenleg is közel kétharmados többségű - EU-pártiságának megváltozásától és egy esetleges »nem« többségbe kerülésétől, hanem hogy azzal szembe menve, minden energiánkkal a magyar emberek józan döntésére koncentráljunk.”  

 

Ujhelyi úgy látja, a Brexit egyik oka és tanulsága éppen az volt, hogy „politikai számításból az egyébként EU-párti szereplők sem mertek beleállni a kampányba; meg is lett az eredménye a gyávaságuknak.”

 

A szocialista politikus szerint az általa javasolt megoldás 

 

„egy politikai póráz lenne a hatalom nyakán, mert akár csak néhány millió ember szavazata - és abban az igenek komoly többsége - már érdemben megakadályozhatja néhány évre, hogy Orbánék visszafordíthatatlan döntést hozzanak.”

 

Emellett a képviselő posztjában visszautasítja azokat – a javaslata kapcsán kirobbant kommentháborúban elhangzó – véleményeket, miszerint ő a Fidesz megrendelésére cselekedne, sőt, ez a vád szerinte „nevetséges, gyalázatos és méltatlan.”

 

„Ha van EP-képviselő, aki mindig vállalta a rendszerrel szemben való kőkemény konfliktust, akkor az éppen én vagyok. Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren. Az ország érdekében teszem a dolgom és teszem a jövőben is. Remélem egy év múlva nem fogjuk bánni, hogy az ellenzék ennyire megosztott volt egy ilyen fontos kérdésben”

 

– írja posztjában Ujhelyi István.

 

(Nyitókép: MTI/Mónus Márton)