Megőrizte trónját a tavalyi Könyvkirály Szegeden

A Somogyi-könyvtár Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játékában idén 14. alkalommal hívták meg a legjobbakat a koronázási ceremóniára, melyet rendhagyó módon a Szent-Györgyi Albert Agóra udvarán tartottak meg péntek délután.

2020. június 12. 18:15

A Somogyi-könyvtár Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játékának célja a gyermekek olvasáskultúrájának fejlesztése igényes művek ajánlásával, illetve a figyelem felkeltése olvasóink által kevésbé ismert művekre. 2020-ban az eredetileg 79 könyv a járvány helyzet miatt 99 műre bővült, hogy interneten is elolvashatók legyenek.

Minden év Ünnepi Könyvhetén az lesz a Könyvkirály, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban található könyvek közül a legtöbbet elolvassa és a hozzátartozó feladatlapot a gyermekkönyvtárban vagy a fiókkönyvtárakban leadja. Számára és a legtöbbet elolvasóknak ünnepélyes birodalomalakítási és koronázási ceremóniát szervez a könyvtár. A Könyvkirály mellett Főkönyvhercegeket, Könyvhercegeket és birodalmi tagokat díjaznak.

A Könyvkirály „teljesítményei”:

117 könyvet olvasott el;
13884 oldalt olvasott el;
142 centi magasságot érik el az elolvasott könyvek egymásra rakva;
24 kilogrammot nyomnak a kötetek összesen.

Könyves Birodalom tagjává 23 gyerek vált 2020-ban. A játékosok a könyvkirály listáról az idén 77 ezer 571 oldalt olvastak el. Ebben az évadban, 2019 októberétől a játék egy online játszható résszel is kibővült. Arra kérték az olvasni szerető gyermekeket, hogy töltsék fel a könyves birodalmat saját olvasmányélményeikkel. Hét hónapon keresztül, hét témában várták a könyvajánlóikat. A játékosok az online felületre 210 szerző 214 művét töltötték fel.

Az ünnepélyes ceremónián Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója elmondta, hogy idén a járvány miatt kényszerből a városháza díszterme helyett az Agóra udvarán tartják a díjátadót. Elsőként Sebők Liliána Hajnalkát szólította, aki korábban egymás után háromszor győzött, így elnyerte az Örökös Könyvkirály címet.

A most megkoronázott Könyvkirály megőrizte tavalyi trónját, ugyanis 2019-ben is Manqarious Sarah, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola tanulója olvasta a legtöbb könyvet. Ő idén 6. osztályba járt, úgyhogy lesz lehetősége még a trónon ülni akár két évig is. Ha jövőre is megszerzi a címet, őt is Örökös Könyvkirállyá koronázzák.

Sarah elmondta, hogy rengeteg könyvet olvasott, de öt tetszett neki különösen. Ezek a következők: Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka, Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül, Mészöly Ágnes: Slutty az űrből, Nathalie Somers: Lányok regénye és Jules Verne: Nemo kapitány.      

További díjazottak:

Főkönyvherceg – felsős
Fóris Hanna    5. osztályos tanuló

Főkönyvherceg – alsós
Káposzta Karola Anna 2. osztályos tanuló
Abazid Ádám 2. osztályos tanuló

Könyvherceg – felsős
Király Sára    5. osztályos tanuló
Nózsi Ivett    8. osztályos tanuló
Varga Vivien 5. osztályos tanuló
Székely Anna Bodza 7. osztályos tanuló

Könyvherceg – alsós 
Czmarkó Lőrinc 3. osztályos tanuló
Kormos Janka 1. osztályos tanuló

A játékban résztvevők által legtöbbször elolvasott könyvek:

Vig Balázs: Puszirablók;
Gimesi Dóra: A tündérek csizmája;
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép;
Dániel András: Matild és Margaréta avagy Boszorkányok a Bármi utcából.

Sz. Gy.