Megöntözték a Tiszavirágot 2800 köbméter vízzel: most először töltötték fel Szeged új uszodájának nagymedencéjét

Duplán történelmi pillanatot élt meg szerda reggel Szeged új sportuszodája: a városlakók szavazatai alapján Botka László a helyszínen jelentette be, hogy az uszoda neve Tiszavirág lesz, és most először töltötték fel a versenymedencét.

2020. augusztus 26. 13:35

„Történelmi ez a mai nap, hiszen Szeged város több évtizede várt fedett uszodájának nagymedencéjében most van először víz.

Ugyan a medence még nincs leburkolva, de a terheléses vízpróba zajlik. Az épület 70 százalékos műszaki készenlétben van, a legnagyobb feladat, ami a kivitelezőkre vár a következő hetekben, az a burkolás. Összesen 12 ezer négyzetmétert kell leburkolni.

A polgármester megnézte az új uszodát

A terveink szerint az év végére elkészül a fedett uszoda, de a birtokba vételére nagyon szigorú szabályok vannak, ezért a műszaki átadás-átvétel után még terheléses próbát kell folytatni, utána jöhet csak a szakhatósági engedélyezés. Az a célunk, hogy jövő év elején tudja a szegedi nagyközönség birtokba venni az uszodát”

– mondta a helyszínen a polgármester.

A nagy versenymedence mellett több kisebb medence is lesz az épületben, ez az egyik, ebben most nem volt víz

Botka László bejelentette, hogy mint korábban több nagy szegedi beruházásnál, most is szegediek segítségét kérték, hogy miként nevezzék el az uszodát. Összesen 128 névre érkezett javaslat, amiből egy szakmai zsűri ötöt választott ki, majd ismét voksolhattak a szegediek.

Végül a Tiszavirág Sportuszoda név került ki győztesen.

Erről kicsit korábban már itt írtunk.

Szeged új sportuszodáján jelenleg is 150 szakember dolgozik minden nap. A terület szinte minden részén munkásokkal találkoztunk a mai bejáráson.

Az épület külső üvegborítása már teljesen a helyére került, belül pedig egyre több a látnivaló, már kirajzolódtak a medence körüli terek, az öltözők, a kiszolgáló- és egyéb helyiségek.

Sokat dolgozhattak az ablakosok, mert az épület kivülről csupa üveg. Emiatt nagyon látványos. Még több fotót a nyitóképre, vagy ide kattintva talál (fotók: Iványi Aurél)

Bár még nincs teljesen kész az épület, máris impozáns hatást kelt a hatalmas tereivel, lassan zöldülő tetőteraszával.

„A szerkezetépítési munkák száz százalékban elkészültek, ez azért fontos, mert az épület így már zárva van, a külső határoló elemek, a falak, az ajtók is a helyükön vannak, zárt térben tudunk a hátralévő időben dolgozni.

Elkészült a gipszkartonválaszfalak 95 százaléka, a medencetérben és az öltözőkben is megkezdődött a burkolás, a gépészeti szerelés is lassan elkészül, helyükre kerültek a légtechnikai berendezések és az elektromos vezetékek, kábelek is.

Jelenleg is nagyon sok szakma munkásai dolgoznak az épületen. Egyre inkább a látványos munkák ideje jön most már el”

– mondta Csanádi Zoltán, a városi beruházásokat koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. igazgatója.

Hatalmas darukat használnak az építkezéshez

Az uszodának már működik a saját kútja, ezért innen engedtek 2800 köbméter úgynevezett kútvizet az ötvenméter hosszú versenymedence feltöltéséhez, hogy ezzel ellenőrizzék a szigetelését.

Az Etelka soron felépülő uszoda nettó alapterülete több mint 13 ezer négyzetméter lesz, nem csupán a versenyúszásra, hanem a szabadidő eltöltésére is lehetőséget nyújt majd.

A 15 és fél milliárd forintból épülő létesítményben az említett versenymedence 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély lesz, amiből egy mozgatható válaszfal segítségével 2×10 huszonöt méteres pálya alakítható ki. A versenyeket egy 1200 fős lelátóról figyelhetik majd a nézők. A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, valamint tv-közvetítésre alkalmas sportvilágítást is kiépítenek benne.

A versenymedence mellett egy 25 méter hosszú és 15 méter széles, 6 pályás, 1,8 méter mély bemelegítő medence, egy 20 méter hosszú és 12,5 méter széles, 90 centiméter mély melegvizes tanmedence, valamint melegvizes külső-belső lazító ülőmedence is az uszoda része lesz.

Botka László az egész épületet bejárta

A sportolói és a lakossági igények teljes körű kielégítése érdekében a medencék és az öltözők mellett konditermek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyerekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség és egy wellness-részleg is lesz a létesítményben.

Lassan elkészül a körforgalom is

Az uszoda építésével párhuzamosan egy körforgalom kialakítása is zajlik az Etelka soron, ami az új komplexum megközelítését teszi majd könnyebbé. A kivitelező lassan végez a körforgalom mindkét oldalának kialakításával, a tervek szerint az autósok szeptember első hétvégéjén kezdhetik majd el használni.