Megölhették Hosztomel polgármesterét az oroszok, romlott az ukránok helyzete Szeverodonyeckben a britek is küldenek nagy hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának

A korábban 17 ezres ukrajnai város polgármesterét márciusban gyilkolták meg, de az oroszok tagadták, hogy a katonáik tették. A CNN szerint azonban ők voltak.
Cservenák Zoltán

2022. június 06. 10:22

Megölhették Hosztomel polgármesterét az oroszok, romlott az ukránok helyzete Szeverodonyeckben a britek is küldenek nagy hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának

Szemtanúk elmondása szerint Jurij Prilipkót és egy másik civilt, Ivan Zoryát orosz katonák ölték meg, miközben megpróbáltak gyógyszereket és egyéb használati tárgyakat szállítani a helyieknek még márciusban. Egy másik civil, Olekszandr Karpenko is meghalt, miközben megpróbálta megmenteni őket.

 

Oroszország következetesen tagadja, hogy Ukrajna elleni inváziója során civileket támadna, de a CNN szerint a helyszínről készült fényképek és a támadás napján a biztonsági kamerák által rögzített képek egyértelművé teszik, hogy a polgármester civil autóban utazott, amikor az orosz katonák tüzet nyitottak rájuk. A szemtanúk szerint akkor a közelben nem volt más autó vagy katonai jármű.

 

A három férfi halálával kapcsolatos nyomozás részeként a CNN beszélt a március 3-i támadás három szemtanújával és több helyi lakossal, akik látták Prylypko és Zorya holttestét az utcán heverni a lövöldözést követő napokban.

 

Hiába fenyegetőzik Putyin, a britek is szállítanak nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának

Ben Wallace brit védelmi miniszter a BBC szerint közölte, hogy Nagy-Britannia M270 típusú rakéta-sorozatvetőket ad át az ukrán fegyveres erőknek, ugyanazokkal a szigorú feltételekkel, amikkel az Egyesült Államok is kilátásba helyezte hasonló képességű, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú rakétarendszerek szállítását. E feltételek között elsődleges helyen szerepel, hogy Ukrajna nem használhatja ezeket a rakétarendszereket oroszországi célpontok elleni támadásokra.
 

A brit védelmi tárca ismertetése szerint az M270 rakéta-sorozatvetők percenként tizenkét rakéta kilövésére alkalmasak. E precíziós vezérlésű rakéták hatótávolsága 80 kilométer, ami messze meghaladja az ukrán fegyveres erők által jelenleg birtokolt rakétaeszközök hatótávolságát.

 


 

A brit védelmi minisztérium azt nem közölte, hogy hány ilyen rakéta-sorozatvetőt ad át Ukrajnának, de a BBC úgy tudja, hogy jelenleg három M270-es rakétarendszer szállításáról van szó.
 

Ben Wallace védelmi miniszter hétfői nyilatkozatában közölte: ezek a nagy kapacitású rakéta-sorozatvetők hatékonyabb védelmet nyújtanak Ukrajnának a nagy hatótávolságú orosz tüzérségi eszközök ellen, amelyeket az orosz haderő "brutális módon, válogatás nélkül" alkalmaz ukrajnai városok lerombolására.
 

Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy hamarosan Brimstone típusú, hajók ellen bevethető rakétákat és Stormer légvédelmi fegyverrendszereket is szállítanak Ukrajnának.

 

 

Újabb támadások Szlovjanszkért

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz csapatok újraindították támadásukat Szvjatohirszk közelében, Szlovjanszktól mintegy 20 kilométerre északra, és veszteségeket szenvedtek. Továbbra is bombázzák Szlovjanszkot is, ami több mint 300 mérföldre keletre található Kijevtől.

 

Be akarják keríteni Szeverodonyecket az oroszok

Az orosz erők megpróbáltak megrohamozni két kerületet – Bilohorivkát és Mikolajvkát –, amit ha az ukránok elveszítenék, Szeverodonyeck városát a bekerítés veszélye fenyegeti. Szeverodonyecket hetek óta bombázzák az oroszok, de továbbra is heves küzdelem folyik. A múlt héten Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió katonai adminisztrációjának vezetője azt mondta, hogy az orosz erők a város mintegy 80 százalékát birtokolják – most azt mondja, Ukrajna visszaszerezte a város felét. Arra számít, hogy Oroszország a következő napokban nehéztüzérséggel megduplázza a támadások intenzitását a város elfoglalására.

 

Hajdaj hétfőn elmondta, mára romlott az ukrán védelmi erők helyzete, hiába foglalták vissza vasárnapra a város felét. A luhanszki katonai vezető hozzátette, az oroszok a felperzselt föld taktikát alkalmaznak, és a Szeverodonyeckben maradt mintegy 15 ezer civil evakuálása lehetetlen az intenzív harcok miatt.

 


 

Herszonban is támadnak az oroszok

Az orosz erők támadásba lendülnek a Herszon régióban található Bila Krinicsjában, amit a közelmúltban visszafoglalták az ukrán erők. Időközben Mikolajiv városában megsemmisült egy gabonatároló. Ukrajna szerint Oroszország légi cirkálórakétákkal bombázta a térséget.

 

Öt rakétát lőttek ki vasárnap Kijevre

Az orosz hadsereg öt cirkálórakétát lőtt ki vasárnap Ukrajna fővárosa felé az ukrán hadsereg szerint. Az ukrán állami atomerőmű-üzemeltető Energoatom vasárnap közölte, hogy egy cirkálórakéta kritikusan alacsonyan repült a dél-ukrajnai atomerőmű felett. Az Energoatom nukleáris terrorcselekménynek nevezte az akciót, és azt közölte, hogy az orosz erők még mindig nem értik, hogy a rakéta legkisebb töredéke is, ami eltalál egy működő erőegységet, nukleáris katasztrófát és sugárzásszivárgást okozhat.

 

Címlapon

mutasd mind