Megnyílt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál – idén is méltó a világhírű szegedi operatőrhöz (frissítve)

Szeged gazdag kulturális életében előkelő helye van a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválnak, amit idén hatodik alkalommal rendeznek meg, a pandémia után már megszokott időpontban, májusban.
Bod Péter

2022. május 24. 21:38

Megnyílt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál – idén is méltó a világhírű szegedi operatőrhöz (frissítve)

Ezekkel a szavakkal köszöntötte a filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében kedden délután a megjelenteket Kozma József önkormányzati képviselő, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke.

Szabad, élhető városnak nevezte Szegedet, aminek nagyon gazdag a kulturális kínálata – jegyezte meg, hozzátéve: a kultúra hagyomány és egyben a hagyományteremtés képessége.

 

– A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált megszerette a szakma és megszerették a szegediek. Életünk része lett – nyomatékosított Kozma József. A filmfesztivál az elgondolkozás lehetőségét kínálja fel a nézőknek.

 

Kozma József a rendezvényt támogató önkormányzat és a város polgármesterének üdvözletét is tolmácsolta a megnyitó közönségének.

A bor ünnepe után a filmek ünnepe Szegeden

– Szívből örülök, hogy a pandémia után a fesztivál visszakerülhetett eredeti, májusi időpontjára – mondta el köszöntőjében Kolonics Erika, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezető igazgatója. A bor ünnepe után a filmek ünnepe kezdődik Szegeden – fogalmazott zárásul.

 

A szegedi filmfesztivál ötlete 2016 nyarán született meg és 2017 tavaszán már megrendeztük az elsőt – kezdte beszédét Szabó Éva Andrea, a fesztivál alapítója és igazgatója.

 

Szabó Éva Andrea

 

Külön köszönetet mondott a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál létrejöttéért Szabó Gábor operatőrnek, a Magyar Operatőrök Egyesülete elnökének, Jávorszky Ivánnak társalapítónak és Kolonics Erikának, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

 

A szegedi filmfesztivál az operatőrök fesztiválja és céljának tekinti Zsigmond Vilmos életművének ápolását – hangsúlyozta Szabó Éva Andrea.

 

 

Ez lesz a program

A szegedi fesztiválprogramban összesen 48 filmet mutatnak be. A versenyprogramban 8 nagyjátékfilm szerepel, köztük két magyar. A Závada Pál regényéből készült Természetes fény, és Füst Milán nagyprózájából született Feleségem története.

 

Ebben a kategóriában rajuk kívül még hat film versenyez az első díjért. A programismertetőből kiderült, hogy 14 dokumentum- és 19 kisjátékfilm szerepel a versenyprogramban, amelyek túlzás nélkül az világ minden tájáról érkeztek. A versenyprogramon kívül hét Oscar-díjas filmet vetítenek, ezek: a Kabaré, a Dűne, a Vérző olaj, a Gyűrűk Ura (A Gyűrű szövetsége), a Leleményes Hugo, a Távol Afrikáról, a Zongoralecke – vetítenek.