Megnyílt a Nyári Tárlat: Szeged város díját Kótai Tamás festőművész kapta

A látó emberek ünnepének nevezte a Szegedi Nyári Tárlatot a kiállítást ma délután megnyitó művészettörténész, Nátyi Róbert. A fődíjat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését Popovics Lőrinc szobrászművész, Szeged város díját Kótai Tamás festőművész vehette át.

2019. május 24. 20:14

A hazai képzőművészek az idei kortárs seregszemlére csaknem hétszáz – két évnél nem régebbi – alkotással pályáztak.

Ezekből választotta ki Aknay János festő- és szobrászművész, Nagy Gábor festőművész, valamint Nátyi Róbert művészettörténész azokat műveket, amelyek szerepelnek a Reök-palota két szintjén július 16-ig látható tárlaton.

A kiállítást az első ízben 1962-ben rendezték meg, majd 1983 óta – a Táblaképfestészeti Biennáléval váltakozva – kétévente szervezik meg.

A tárlat jellemzője a sokszínűség, amely részben a szabadbeadásos rendszernek köszönhető.

Néhány éve vezették be azt a gyakorlatot, hogy emellett a legnevesebb magyar képzőművészeket meghívják az országos seregszemlére.

A jubileumi, negyvenedik Nyári Tárlaton így mások mellett Aknay János, Balla Attila, Henn László András, Hérics Nándor, Jagicza Patrícia, Kovács Péter, Serényi H. Zsigmond, Kántor Ágnes, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Pinczehelyi Sándor, Váli Dezső és Vojnich Erzsébet munkáival is találkozhat a közönség.

– Minden kiállítás egyben találkozás is: a művészek a művészekkel, az alkotók a közönséggel találkozhatnak egy-egy ilyen jeles alkalomkor – mondta Kozma József, az önkormányzat kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke, majd hozzá tette, Szeged mindig igyekezett kiváló lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy a művészek bemutathassák munkáikat. Itt alkotók és művészetpártolók együtt szívhatják be ennek a szabad városnak a levegőjét.

A kiállítást megnyitó művészetettörténész, Nátyi Róbert szerint az idei tárlat fő ereje a sokszínűség. A szegedi képzőművészeti seregszemle most is minden stílusirányzatot befogadott. Rekodszámú, több mint hétszáz alkotás érkezett az idei kiállításra, de a szigorú szakmai zsűri csak százharmincat tartott érdemesnek a bemutatásra.

– Ez azonban nem szegi kedvét a jeletkezőknek. Időről-időre egyre több művész, egyre több alkotást ad be zsűrizésre. Ez is azt jelzi, ma már rangot jelent megjelenni a Szegedi Nyári Tárlaton.

A hagyományoknak megfelelően most is a megnyitón adták át az elismeréseket a tárlat alkotóinak.

A Szegedi Nyári Tárlat díjazottjai

Szeged önkormányzatnak díja
Kótai Tamás festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériuma díja
Popovics Lőrinc szobrászművész

Csongrád Megyei Önkormányzat díja
Király György festőművész

Magyar Művészeti Akadémia díja
 Kéri Mihály festőművész

Szegedi Vízmű Zrt. díja
Harmath Ilona
grafikusművész

Tovább olvasom