Megnéztük a Felülnézetet: lassan nyitásra kész Stefanovits Péter életmű-kiállítása a Reök-palotában

Felülnézet címmel nyílik nagyszabású életmű-kiállítás a Reök-palotában Stefanovits Péter alkotásaiból a képzőművész 75. születésnapján, szombaton délután 5 órakor. A palota két szintjét elfoglaló, még formálódó tárlatot Nátyi Róbert művészettörténésszel jártuk végig.
Rafai Gábor

2022. október 13. 15:05

Megnéztük a Felülnézetet: lassan
nyitásra kész Stefanovits Péter
életmű-kiállítása a Reök-palotában

– Stefanovits Péter a magyar képzőművészeti élet egyik meghatározó egyénisége. A hatvanas évek második felében indult a pályája, amely napjainkig is tart – mondta el Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora.

 

Az elmúlt években indult el a REÖK-ben az a kiállítássorozat, amelyben ennek a generációnak tagjai, a mai hetvenesek mutatkoznak be egy-egy életműtárlat keretében. Mindnyájan a magyar avantgárd indulásakor kezdték a pályájukat és hoztak új szellemiséget és színt a hazai képzőművészeti életbe. Ilyen életműtárlat volt Kovács Péteré, Aknay Jánosé, Hérics Nándoré, a pandémia idején Nagy Gáboré, majd Szabados Árpád életmű-kiállítása, most pedig Stefanovits Péter folytatja a sort.  

– Ez egy olyan összegző kiállítás, amelyben főleg az utolsó évek munkásságára koncentrálunk erőteljesebben, és ebből haladtunk az életmű korábbi alkotásai felé, de láthatók lesznek olyan művek is, amelyeket eddig még soha nem állítottak ki – mondta Nátyi Róbert.

 

Nagyon termékeny művészről van szó. A szombaton nyíló tárlaton két szinten több mint százötven kisebb-nagyobb méretű alkotása lesz majd látható.

 

Az életmű iránt érdeklődők fali képeken és különleges installációkon ismerhetik meg Stefanovits Péter egyedülálló képi világát, amelyben a hagyományos eljárásmódok mellett a legmodernebb technikákkal készült alkotások is láthatók: festmények, különböző eljárásokat alkalmazó egyedi és sokszorosított grafikák, vegyes technikájú alkotások, fotók, kollázsok, applikációk és plasztikai igényű tárgykompozíciók változatos gyűjteménye a kiállítás.

 

A sokféle technikával készült műveket egyaránt jellemzi a transzcendencia, játékosság, a többrétegű tartalom, az erőteljes szimbolika és az izgalmas, kifejező színkezelés.

Stefanovits Péter alkotásai nem ismeretlenek a szegedi közönség előtt: részt vett a tavalyi Nyári Tárlaton, legutóbb pedig Következetesség és Engedelmesség című, lenyűgöző vászonképeit láthatták a tárlatlátogatók a Táblaképfestészeti Biennálé meghívott alkotásai között. 

 

A Felülnézethez hasonló, nagyszabású önálló tárlatot azonban eddig még nem rendeztek műveiből Szegeden.
 

A tárlatot október 15-én, szombaton délután 5 órakor Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitja meg.