Megnézheti a Móra-múzeumban a ruhaderekat, ami Sisin volt akkor, amikor megölte a merénylője

A Múzeumok Éjszakáján, június 26-án nyílik a Móra Ferenc Múzeum legújabb tárlata, a Sisi-kiállítás, a szakemberek már gőzerővel dolgoznak a kiállítótéren. Az eddig megérkezett darabok mellett látható lesz az a ruhaderék is, amelyet Erzsébet királyné akkor viselt, amikor Genfben meggyilkolták. Ráadásul ezen keresztül szúrta meg a gyilkosa.

2021. június 15. 16:58

A kollekció legtöbb darabja, a különféle tárgyi emlékek a múlt héten, szigorú rendőri kíséret mellett, érkezett meg Szegedre. Néhány napja pedig már azok a kultikus darabok – egy felső és egy öv – is a múzeumban van már, amelyet a királyné akkor viselt, amikor egy olasz anarchista merénylő, Luigi Lucheni Genfben leszúrta. A ruhákat napokon keresztül „pihentették”, hogy hozzá tudjanak szokni az új környezet klímatikai viszonyaihoz, kedden pedig Hamar Edina restaurátor és Kollár Csilla művészettörténész, a kiállítás kurátora csomagolta ki a sajtó képviselő előtt.

Kollár Csilla elmondta, fekete selyemből készült, csipkével díszített ruhaderekat csonagoltak most ki. Mivel a császárnéé volt, a legjobb minőségű anyagokból készült. A ruhaderékhoz egy öv is tartozott, amit szintén bemutatnak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A ruhadarab a királyné udvarhölgyének, Tárai Irma grófnőnek köszönhetően maradt meg, később a Magyar Nemzeti Múzeumba került.

A ruhaderékon látszik annak a nyoma is, ahol a merénylő megszúrta a királynét. Mivel nagyon sérülékeny a ruha, ezért szigorú szabályok mellett lehet csak kiállítani.

Hamar Edina restaurátor elmondta, nagyon vigyázni kell a ruhára: amennyiben napfény, vagy más erős fény éri, akkor kifakul, és elveszíti a színét, a selyem pedig megöregszik, kemény lesz, akár darabokra is szét tud törni, és nem lehet megmenteni.

A tárlaton több mint harminc kiállítási tárgy kerül majd a nagyközönség elé június végén.

Hegedűs Anita, a múzeum PR-referense elmondta, a kiállítási tárgyak különböző méretűek, nagyméretű festménytől kezdve egészen az apró használati tárgyakig megtalálható sokféle emlék. A kiállítás tervezői olyan vizuális megjelenést álmodtak meg a tárlathoz, amely segíti majd a látogatóknak jobban feldolgozni és megérteni azt a világot, amelyben Sisi a mindennapjait élte.

A szegedi múzeumnak kiváló kapcsolatai vannak más intézményekkel, ennek, valamint a megfelelő körülmények biztosításának köszönhetően tudták a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megvalósítani a kiállítást, amelyet már régóta terveztek.

Vélemények

mutasd mind