Megmenekült 2 millió 250 ezer forintnyi mocsári teknős Kiskundorozsmán

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szakemberei és aktivistái teknősmentő akciót hajtottak végre a Szeged-Kiskundorozsmán, a bánomkerti esővízgyűjtő csatorna kotrási munkálatai közben.

2021. március 30. 16:03

Megmenekült 2 millió 250 ezer forintnyi mocsári teknős Kiskundorozsmán

A beavatkozásnál mintaszerű együttműködés valósult meg a lakosság, a CSEMETE mint civil szakmai szervezet, valamint a kivitelezést végző cég és a hatósági szereplők között.

(fotók: CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület)

– Mocsári teknősöket gyűjtöttünk össze és a közeli záportározóba telepítettük őket. Egy helyi lakos megkeresett bennünket, hogy munkálatok kezdődtek azon a csatornán, amely a kertjének közvetlen közelében található. A csatornában mocsári teknősök élnek, megfigyelte, hogy minden évben a kertjükbe járnak tojásokat rakni. Mivel a munkálatok februárban kezdődtek, ezért aggódva jelezte felénk, hogy a teknősök veszélyben lehetnek. Valóban, ilyenkor a mocsári teknős példányai az iszapba fúródva telelnek, a mederkotrás sérüléseket okozhat, egyes példányok pusztulását is eredményezheti. A mocsári teknős védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 50 ezer forint. Ha nem mentjük a példányokat, visszamászhatnak a kikotort mederbe, amely szintén veszélyt jelentett volna nekik, mivel a tervek szerint betongyűrűket helyeznek a mederbe, majd betemetik a csatornát – mondta Molnár Nóra biológus, a CSEMETE programkoordinátora.

A CSEMETE vezetősége hivatalos úton jelezte az esetleges természetkárosítás veszélyét – a kivitelező Délút Kft. felvette velük a kapcsolatot, és egy helyszíni szemle keretében megbeszélték, hogy elhalasztják a kotrási munkálatokat március 15. utánra. A CSEMETE vállalta, hogy a kotrás ideje alatt jelen lesznek, és az előkerülő teknősöket begyűjtik – a mentőakció végül március 16-án volt.

– Egyszer csak a kotrógép kezelője dudálással jelezte, hogy talált egy teknőst az iszap kiemelésekor. Innentől kezdve mindig jelezte, ha észrevette a teknősöket, olykor óvatosan alányúlva emelte ki őket a csatornából a kotrógép kanalával. Végül összesen negyvenöt mocsári teknőst sikerült begyűjtenünk, őket a közeli záportározóban engedtük szabadon, ahol reményeink szerint megtalálják a számukra megfelelő életlehetőségeket – mondta Molnár Nóra.