Megkoszorúzták a Petőfi-emlékév alkalmából a költő Dóm téri szobrát: Szegeden is egész évben lesznek programok

1823. január 1-jén, Kiskőrösön született Petőfi Sándor. A bicentenárium tiszteletére az idei esztendőt hivatalosan is Petőfi-emlékévvé nyilvánították. Kedden délután a Dóm téri nemzeti panteonban megkoszorúzták a költő szobrát, ezzel Szegeden is megkezdődtek az emlékév programjai, amelyek számtalan eseménnyel várják majd egész évben a kultúra iránt érdeklőket.
Rafai Gábor

2023. január 10. 15:40

Megkoszorúzták a Petőfi-emlékév alkalmából a költő Dóm
téri szobrát: Szegeden is egész évben lesznek programok

A szegedi kulturális intézmények koszorúját Kozma József a kulturális, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke mellett Hajdu Géza, a Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője, valamint Farkasné Frecot Tünde, a Petőfi-telepi Művelődési Ház vezetője és a Polgármesteri Hivatal Művelődési Osztálya képviseletében Száz Krisztina helyezték el.

 

– Mi, akik szeretjük Petőfit és a magyar kultúrát tudjuk, hogy ez az elmúlt kétszáz év milyen gazdag volt a kultúránkban és ebben milyen óriási volt Petőfi Sándor szerepe. Ezért is van az, hogy Szegeden, ebben a kultúrájára büszke városban elevenen ápoljuk Petőfi szellemiségét a róla elnevezett intézményeken, iskolákon keresztül pedig naponta gyakoroljuk is a Petőfi kultuszt. Az egész idei év erről fog szólni – mondta a koszorúzás előtt Kozma József.

 

A keddi koszorzás nyitánya volt az idei városi Petőfi emlékév programjainak. 

 

 

– Egész évben lesznek Szegeden megemlékezések, programok Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján. Több intézményünk is kapcsolódik Petőfihez, többek között ilyen a Petőfitelepi Művelődési Ház és a költő nevét viselő kiskundorozsmai intézmény is. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a kerek kulturális évfordulókról méltóképpen megemlékezzünk, és ezzel is felhívjuk a közvélemény figyelmét a magyar kultúra fontos szereplőire – mondta el Jarabekné Treplán Mariann. 

 

A Szent György-Albert Agóra hálózati igazgató-helyettese elmondta azt is, annak ellenére, hogy a művelődési házak az év első két hónapjában zárva lesznek, ez alatt az idő alatt is készülnek két, az emlékévhez kapcsolódó rendezvénnyel.

 

– Január 16-án, hétfőn Petőfi Sándor életéről és munkásságáról vetélkedőt szervezünk a Millennium kávéházba, amelyre máris több mint tíz csapat jelezte a részvételét. Ugyancsak itt, de februárban lép fel Tóth Péter Lóránt versvándor, aki erre az alkalomra Petőfi verseiből állított össze egy irodalmi estet.