Megkóstoltuk az ország tortáit: fogyasztásra különösen javasoltak

Olykor a világ legjobb dolgai közé sorolom, hogy újságíróként dolgozom. Például, ha az ország tortájának kóstolására szól a meghívó. Azt pedig egészen kivételes ajándéknak tartom, hogy a kóstoláshoz olyan kalauzt kaptunk, mint Gyuris László cukrászmester.

2020. augusztus 19. 10:54

Miért nevez valaki az ország tortája megmérettetésére? Az inspirációt leginkább az jelenti, hogy az ember megérzi ilyenkor a versenyzés ízét

– kezdte a Virág Cukrászdában rendezett sajtótájékoztatóval egybe kötött kóstolót Gyuris László, aki 2014 óta áll rajthoz csapatával ebben a versenyben. Méghozzá igen sikeresen.

Azt talán egyetlen szegedinek sem kell mondani, hogy tavaly a Kicsi Gesztenye elnevezésű tortájuk lett az ország tortája, és a korábbi években is mindig ott voltak készítményei a döntőben. Tavalyi győztesként az idei célkitűzés az volt, hogy ebben az évben is elsők legyenek.

Gyuris László lelkesen és részletesen beszélt a tortákról (fotók: Szabó Luca)

Az A Cappella csapata idén négy tortával nevezett be a versenyre. Három – a Mogyorócska, a Troubaduor és a Csícsija – a cukormentes torták között mérette meg magát, a Szegedi Boszorkány pedig a cukrosok között.

A keddi események összesen hét tortát kóstolhattak meg a meghívottak: a szegediek négy idei tortája mellett a 2019-es győztes Kicsi Gesztenyét, valamint az idei két győztest, a Curiositast (Kíváncsiság) és a Szentivánéji álmot. Ebben az összeállításban teljesen egyedi volt a bemutató, mert sem eddig, és valószínűleg ezek után sem lesz lehetőség arra, hogy egyszerre ezt a hét különlegességét kínálják fel kóstolásra.

Ne ölje meg egyik íz a másikat! – fordult az újságírókhoz Gyuris László azt követően, hogy mindenki megkapta a hét tortából álló kóstolót egyetlen tányéron. Érettük a kérést, ami arra vonatkozott, hogy hagyjunk kellő időt a tortaszeletek elfogyasztása közben, éppen azért, hogy figyelhessük és érzékelhessük a különbségeket.  

A cukrászmester elmondta: 2007 óta választják meg az Magyarországon az ország tortáját, két kategóriában: cukormentesben és cukrosban. Ennek kapcsán említette meg Gyuris László, hogy

a cukormentes torták elkészítése közben a cukrász alapelveit írja felül az a tény, hogy nem használhat cukrot. Nyilván ebben az esetben nehezebb megteremteni a kívánatos ízharmóniát, de ez a kihívás szerinte inkább ösztökéli a szakma mestereit.

A döntőbe jutott tortákról egy héttagú zsűri mondja ki a végső ítéletet, ám mint kiderült, a megmérettetés folyamata ennél valamivel bonyolultabb. A végső győzelemre kiválasztott torták esetében a zsűri tanácsok sokaságával látja el a cukrászokat, változtatásokat javasolnak. Ezeket nem kötelező, de ajánlott megfogadni. A miértre roppant egyszerű a válasz.

A torták versenye nem százméteres síkfutás, hanem sokkal inkább hasonlít a jégtánchoz, amiben a zsűrit kell meggyőzni a produkció sikerességéről.

Bár Gyuris László bízott abban, hogy a Mogyorócska győztes lehet, végül második helyen ért célba.

Hogy elégedetlen vagyok-e? – tette fel magának a kérdést, és meg is válaszolta: egyáltalán nem. Szerinte a döntőben lenni már óriási szakmai siker. Van, aki nem jutott be ide, és vannak, akik el sem mertek indulni ezen a versenyen – vont gyors összegzést az idei év eredményeiről és annak értékéről a szegedi szakember. 

Gyuris szenvedéllyel és részletesen beszélt az A Cappella által készített tortákról. Három fontosnak tűnő részletet emelünk ki az előadásból.

A Mogyorócska kapcsán óriási szakmai kihívást jelentett a berkenye „beépítése” a tortába, ami a legcsekélyebb mértékben sem nevezhető hagyományos cukrászati alapanyagnak. Ráadásul tökéletesre kell pörkölni a mogyorót. Nem szabad, hogy megpörkölődjön a héja, és az sem, hogy nyers maradjon a belseje. A művelet már-már súrolja a művészet határát – vonhattuk le a következtetést.

A Szegedi Boszorkány esetében mákot használtak fel, számolva azzal, hogy nem kevesen vannak, akik nem szeretik a mák ízét. Itt arra kellett ügyelni, hogy a torta az ízvilágával győzze meg a kétkedőket és az idegenkedőket, hogy a mák nem véletlenül egyik alkotóeleme az édességnek.

A végül döntőbe nem került Troubadour esetében – ez cukor- és gluténmentesen készült – a nagy kihívást az jelentette, hogy epret használtak hozzá, de ennek a gyümölcsnek a cukrász szerint különösebben karakteres az íze, éppen ezért málnát kell adni hozzá. Az ördög itt is a részletekben rejlik: mennyit és hogyan. 

Az A Cappella Mogyorócskája második lett, a Csícsija döntős, míg Gyuris László nagy kedvence, a Troubadour pedig nem tudta beverekedni magát a legjobbak közé.

Így különbözhetnek az ízlések: készítőé és zsűrié.

Az ország tortáját augusztus 19-étől a Magyar Cukrász Ipartestülettel szerződött cukrászatok készíthetik és árusíthatják. Akik kíváncsiak, mik és milyenek lettek 2020-ban az ország tortái, azok A Cappellában és a két Virág Cukrászdában megkóstolhatják. Országszerte pedig közel háromszáz helyen.

Mi már ettünk belőlük. Fogyasztásra különösen javasoltak.

B. P.