Megkínzott civilek holttestének százai övezik az orosz hadsereg útját, Kijevbe látogat az Európai Bizottság elnöke, a belügyekért felelős uniós biztos szerint az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani a tagállamok között

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója kedd koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 05. 13:24

Megkínzott civilek holttestének százai övezik az orosz hadsereg útját, Kijevbe látogat az Európai Bizottság elnöke, a belügyekért felelős uniós biztos szerint az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani a tagállamok között

Meggyilkolt civilek százainak holtteste mutatja merre vonult az orosz hadsereg

Ezidáig 410 megkínzott civil holttestét találták meg a Kijev környékén felszabadított ukrán városokban, de nagy valószínűséggel ennél sokkal több embert gyilkoltak meg a megszálló oroszok. A bucsai mészárlásról készült fényképek bejárták a világot, de Ukrajna főügyésze szerint s tőle mindössze 25 kilométerre fekfő Borodjankában még ennél is rosszabb lehet a helyzet. Irina Venediktova ma arról beszélt, hogy a 12 ezres településen sokkal több áldozata lehet az orosz agressziónak, mint bárhol máshol.

 

Kijevbe utazik az Európai Bizottság elnöke és az Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője

Ursula von Der Leyen és Josep Borrell látogatásának fő célja, hogy személyesen találkozzanak és egyeztessenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Erre a szombati varsói #StandUpForUkraine elnevezésű esemény előtt kerül sor – írta Eric Mamer uniós szóvivő a Twitteren. 

 

 

A #StandUpForUkraine kampány célja, hogy elősegítse a menekültek és az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek szükségleteinek kielégítését. Ehhez mostanra a világ számos országának vezetői, művészei és polgárai csatlakoztak.

 

ORFK: több mint hétezren érkeztek hétfőn Ukrajnából

Magyarországra hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 4426 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 2986-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig arról számolt be, hogy hétfőn 492 menekültet fogadtak a fővárosban. Mint mindig, a különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. A honlapjukon megjelent tájékoztatás szerint az ukrajnai háború elől hétfőn 492 ember, köztük 204 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Uniós biztos: az Ukrajnából menekülő, kísérő nélküli kiskorúakat el kell osztani a tagállamok között

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén az MTI tudósítása szerint azt mondta:

 

„Vlagyimir Putyin orosz elnök seregei gyermekeket gyilkolnak, eddig 158 gyermek esett áldozatul az inváziónak. Ezeket a háborús bűnöket meg kell torolni”.

 

A biztos arra is rámutatott, hogy több mint kétmillió ukrajnai gyermek menekült el az Európai Unióba, ahol emberkereskedelem veszélye leselkedik rájuk. Johansson felszólította tagállamokat, hogy növeljék befogadóképességüket, különös tekintettel a fogyatékossággal élő gyermekekre, és a határvédelmi hatóságokat, hogy regisztrálják a kiskorú menekülteket.

 

Dubravka Suica demográfiáért felelős uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy a menekült gyermekeket mielőbb nevelőcsaládok gondjaira kell bízni, és mozgósítani kell a tagállami gyermekvédő szolgálatokat.