Megkezdődtek Horgas Ádám monodrámájának próbái: az előadásokon a nézők közreműködésére is számítanak

Horgas Ádám első önálló monodrámájának próbáit kedden délelőtt kezdték el a Szegedi Nemzeti Színházban. A darabot kettős szereposztásban – Csorba Kata és Menczel Andrea főszereplésével –, valamint a nézők aktív közreműködésével február 11-én mutatják be.
Rafai Gábor

2022. január 04. 13:56

Megkezdődtek Horgas Ádám
monodrámájának próbái: az előadásokon a nézők
közreműködésére is számítanak

Ugye ismerik gyermekkorunk beugratós mondókáját: „Én vagyok én, te vagy te, kettőnk közül ki a hülye?” Aligha volt jó válasz erre a kérdésre. Horgas Ádám a színház főrendezője, most tovább gondolta a mondókát és monodrámát írt belőle.

 

– Mérföldkő ez az életemben, mert ez az első önálló darabom – mondta kedden délelőtt az Én vagyon én, te vagy te olvasópróbáján.

 

Az improvizációkkal teli monodráma egy fiatal nőről, Éváról szól, akit a pszichoterapeutája nem szokványos módszerekkel igyekszik kezelni, hanem egy kincskereső játék segítségével, különleges kalandra invitálva így a nézőket is.

 

– Bizonyára mindenki ismeri a hagyományos kincskereső játékokat, amikor kapunk egy nyomot, az elvezet egy következőhöz és így tovább, míg végül megtaláljuk a kincset. Ebben a darabban a nézők is aktívan alakíthatják majd a történetet, együtt nyomozhatnak a hősnővel, Évával, miközben hátborzongató titkok tárulnak fel, az előadás végén pedig a kincsre is fény derül.

 

 

Horgas Ádám kiemelte, a főszereplőnek számtalan improvizációra lesz lehetősége. A szövegkönyvnek van A, B, C és D változata is, a nézőkön múlik majd, hogy a monodráma előadója hogyan változtatja a történetet, milyen úton jut el a kincshez. Így biztosan nem lesz két teljesen egyforma előadás.

 

– Számtalan szélsőséges helyzetben kell megfelelnie a főszereplőnek, de minden mozzanatnak van valóságalapja, bármilyen furcsa is az. Az improvizáció egy sajátos színészi technika, a két főszereplőről – Csorba Katáról és Menczel Andreáról – tudom, hogy nagyszerűek ebben a műfajban, nem félek az előadástól.

 

Horgas Ádám azt is elmondta, minimalista díszletet és egyszerű jelmezeket gondol a darabhoz, mert azt szeretné, ha nézők elsősorban a színész játékára figyelnének, aki a darab során több karaktert is megjelenít majd.

 

A monodrámát kettős szereposztásban kezdték el próbálni. Csorba Kata és Menczel Andrea a készülő interaktív előadásról elmondták, ilyen fajta darabban még nem játszottak eddig, ezért is várják izgatottan a próbákat. Mindkettőjüknek komoly kihívás lesz egyedül végigvinni egy másfél órás előadást a színpadon, miközben folyamatosan improvizálniuk kell.

 

– Egy színész életében mindig csodálatos feladat, amikor egy este több karakter bőrébe is belebújhat – mondta Csorba Kata.

 

Menczel Andrea szerint viszont az nem mindennapi kihívást jelent, hogy egyedül kell kiállni a nézők elé, mert színészek nincsenek ehhez hozzászokva.

 

– Egy előadás során mindig tudunk a partnerekből is építkezni, erőt meríteni egymásból, itt viszont teljesen magukra leszünk utalva. Csak abban bízom, hogy a nézők is partnerek lesznek az előadások során, és akkor nem fogjuk magunkat egyedül érezni a színpadon.

 

Barnák László főigazgató a készülő darabbal kapcsolatosan elmondta, illik abba az elképzelésbe, hogy olyan előadásokat szeretnének Szegeden bemutatni, amit máshol nem játszanak. Ilyen volt az évadban a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédia, vagy a Élet-Ritmusra című monodráma.

 

– Április végére készül el az ugyancsak ebbe a sorba tartozó Mária országa is. Székely Csaba színműve szintén egy ősbemutató lesz a Kisszínházban Alföldi Róbert rendezésében – mondta a főigazgató.

 

De előtte még jön az Én vagyok én, te vagy te február 11-én szintén a Kisszínházban.