Megkezdődött a háború új szakasza, 7280 háborús bűncselekményt vizsgál az ukrán főügyész, Macron igen, Biden nem megy Kijevbe

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről 2022. április 19-én, kedden koradélután.
Kékes Viktória

2022. április 19. 13:05

Megkezdődött a háború új szakasza, 7280 háborús bűncselekményt vizsgál az ukrán főügyész, Macron igen, Biden nem megy Kijevbe

Volodimir Klicsko: Mit gondol Orbán Viktor, mi gyilkoltuk tömegével saját lakosainkat?

Interjút adott a Válasz Online-nak Kijev polgármesterének testvére. Ukrajna egykori bokszvilágbajnoka szerint Magyarországot lojalitás köti Oroszországhoz. Azzal kapcsolatban, hogy április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor nem nevezte meg a bucsai mészárlás felelőseit Klicsko azt mondta:

 

„Mégis mit gondol, ki tehette? Ki szállt itt meg kit? Talán mi önmagunkat? Mi gyilkoltuk volna tömegével a saját lakosainkat, hogy aztán ország-világnak mutogassuk, mást hibáztatva?”

 

Klicsko biztos abban, hogy a háború után Ukrajna erősebb lesz mint valaha, de ehhez nemzetközi segítségre lesz szükség:

 

„Támogatásra van szükségünk: katonaira, pénzügyire, humanitáriusra. Amíg nincs vége a háborúnak, nem lehet belőlük elég. Álljanak a mi oldalunkra, és mi is az önökére fogunk!”

 

Visszaállítottak az oroszok egy Lenin-szobrot egy elfoglalt ukrán városban

A szobrot 2015-ben vitték el a helyi kormányzati épület elől, hogy eltüntessék a kommunista múlt emlékeit, most azonban a megszálló csapatok ismét felállították azt.

 

(fotó: Facebook)

Macron igen, Biden nem megy Kijevbe

Vasárnap interjút adott Volodimir Zelenszkij a CNN-nek. Ebben azt mondta, az Egyesült Államok elnökének saját szemével kellene látnia, mi történik Ukrajnában. A Fehér Ház szóvivője most reagált a kérésre. Jen Psaki azt közölte, hogy Joe Biden nem megy Kijevbe, de az amerikai kormány egyik tagja Ukrajnába utazik – ennek pontos időpontját azonban csak utólag hozzák nyilvánosságra a biztonsági kockázatok miatt.

 

A francia elnök ugyanakkor a France 5 tévécsatornának azt mondta, hogy Kijevbe készül. Macron eddig azért nem látogatott el az ukrán fővárosba, mert az csupán üres gesztus lett volna. 

 

„Ha elmegyek Kijevbe, akkor az azért lesz, hogy változást vigyek” – jelentette ki. 

 

A francia gazdasági miniszter közben bejelentette, hogy hazája támogatja az európai uniós szankciók kiterjedjenek az orosz kőolaj importjára is.

 

Félezer kilométeren támadnak az oroszok

A BBC azt írja az orosz hadsereg egy körülbelül 480 kilométeres frontvonalon kezdte meg a támadást Kelet-Ukrajnában. Ukrajna ezt a nagyszabású offenzívát a „háború új szakaszának” nevezi. 

(térkép: BBC)

Az ukrán vezérkar szerint az oroszok erőfeszítéseiket a keleti Donbász térségének teljes ellenőrzésére összpontosítják.

 

„Az orosz erők szinte a teljes frontvonalon megkísérlik áttörni az ukrán védelmet” – áll a vezérkar közleményében.

 

Ezidáig csak két területen törtek át sikerrel: Kremminna városán és egy másik településen.

 

Elkezdődött a mariupoli acélgyár ostroma

Bejelentette a még ukrán kézen lévő mariupoli Azovsztal vas- és acélmű „részleges ostromának” megkezdését és az objektum területére történő behatolást a donyecki „népi milícia”, miközben az orosz védelmi tárca délig adott haladékot a védőknek a fegyverletétel bejelentésére – írja az MTI. 

 

Gyenyisz Pusilin, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás vezetője e Szolivjov.Live online csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy nem bizonyosodott be az a feltevés, miszerint az objektumban civilek vannak. (Az ukrán védők szerint mintegy ezer civil, köztük nők és gyerekek is itt bújtak el.)

 

Mihail Mizincev vezérezredes az orosz védelmi minisztérium nevében megadásra szólította fel az Azovsztalban körölzárt katonákat, gárdistákat és zsoldosokat. Az általa felajánlott menetrend szerint a védőknek helyi idő szerint délben be kell szüntetniük a tüzet, le kell tenniük a fegyvert, majd délután kettő és négy között el kell hagyniuk a létesítményt.

 

Ha az orosz erők elfoglalják a gyárat, akkor szinte biztos, hogy az egész város orosz kézre kerül.

 

7280 háborús bűncselekményt vizsgál az ukrán főügyész

A hivatal közlése szerint ennyi háborús bűncselekményt jelentettek február 24 óta. 

 

ORFK: csaknem kilencezren érkeztek hétfőn Ukrajnából

Magyarországra hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 4556 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. A fővárosi kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy mintegy 200 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton húsvéthétfőn.

Címlapon

mutasd mind