Megkapta az egyik legjelentősebb német gazdasági díjat a BioNTech és Karikó Katalin

A BioNTech cég csapata kapta az idei a Német Jövő Díja kitüntetést a világ első koronavírus-vakcinájáért, „az orvostudományban új korszakot nyitó” mRNS-technológiáért, ami részben Karikó Katalin felfedezésein alapul.
Cservenák Zoltán

2021. november 18. 23:13

Megkapta az egyik legjelentősebb német
gazdasági díjat a BioNTech és Karikó Katalin

A további kutatómunka támogatására szolgáló 250 ezer euró, azaz mintegy 91 millió forint pénzjutalommal járó kitüntetést Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnök adta át szerda este Berlinben a mainzi biotechnológiai cég négy vezetőjének, a három alapítónak, Özlem Türecinek, Ugur Sahinnek és Christoph Hubernek, valamint az alelnöknek, a biokémikus Karikó Katalinnak, Szeged díszpolgárának.

 

A „mély ismeretekre és évtizedes immunterápiai tapasztalatokra támaszkodó csapatnak példátlanul rövid időn belül sikerült kifejlesztenie, és az elvégzett vizsgálatok alapján jóváhagyatnia a Covid-19 elleni oltóanyagot” – hangsúlyozta a német államfő.

Biztonságos és hatékony oltóanyag kifejlesztésével a BioNTech kutatói világszerte vélhetően emberek millióit mentették meg a haláltól és egy súlyos lefolyású betegségtől – mondta a ceremónián a német hírügynökség tudósítása szerint Anja Karliczek német kutatási miniszter.

 

„Kutatásunk azzal a motivációval indult, hogy segítsünk rákos betegeken, és most elkötelezettek vagyunk az emberiség megsegítése mellett” – beszélt a cég céljairól a díjátadón Ugur Sahin, aki a mainzi csoport szóvivőjeként mutatta be az „mRNS-vakcinák az emberiség számára – az első Covid-19 oltóanyag, mint egy új korszak kezdete az orvostudományban” elnevezésű projektjüket.

 

Az 1997 óta odaítélt, főleg vállalatok és alapítványok által szponzorált Deutscher Zukunftspreis nemcsak innovatív, hanem egyszersmind piacképes, kifejlesztett terméket jutalmaz. Már a jelölést is magas kitüntetésnek tartják kutatói körökben.

 

Karikó Katalin a BioNTech-alapító orvosházaspárral és más kutatókkal együtt nyerte el korábban a William B. Coley-díjat, az Asztúria Hercegnője Díjat, a Novo Nordisk-díjat, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat. A Szegedi Tudományegyetem összesítése szerint Karikó Katalin, az SZTE díszdoktora és alumnája, Szeged díszpolgára – egyedül vagy másokkal együtt – már több mint ötven kitüntetést kapott kutatásaiért.

 

(MTI, ZDF – a fotó forrása)