Megjöttek az első komolyabb fagyok, nem árt védeni a vízórákat

A mérőszerkezet legtöbb háznál a föld alatti aknában van, de fölülről védeni kell a hideg ellen. A károsodott óra cseréjét a fogyasztónak kell megfizetnie.

2018. december 01. 04:21

Megjöttek az első komolyabb fagyok, nem árt védeni a vízórákat

A vízművek szakemberei azt javasolják a családi házak tulajdonosainak, hogy a nagy hidegek előtt minél jobban takarják be a vízórájukat, hogy szét ne fagyjanak a csövek.

Sokat számít, ha a vezetékeket és az órát betakarjuk. Erre nagyon jó egy darab kőzetgyapot, de régi kabát, szőnyeg, vagy más is megfelel. További védelem, ha a vízakna tetejét is szigeteljük.

„Tökéletesen megfelel, hogyha egy hungarocell-lapot ráteszünk, és az egészet lefedve meg tudjuk óvni a vízmérőnket és a vezetékünket attól, hogy a fagy kárt tegyen benne” – mondta a Szeged Televíziónak Bóka József, a Szegedi Vízmű értékesítési osztályvezetője.

Az is jó, ha valaki a lehullott avart halmozza föl az akna fölött, később egy hókupac is megfelelően szigetel. Hasznos lehet, ha a vezetéket szigetelőanyaggal burkoljuk be. Az is fontos, hogy az akna pereme és a tető jól zárjon, mert a hideg levegő nehezebb, mint a meleg, és ha lefolyik az aknába, abból baj lehet. A szigeteléssel voltaképpen a föld hőjét akarjuk megőrizni a vezetéknek. Ez főleg akkor lényeges, ha nagyon hideg az idő.

„Amennyiben a vízmérő aknában a normál állapotok vannak, -10-15 fok szokott lenni akkor bizony a hideg, már képes olyan mélyre lehatolni és képes a vízmérőben a víz megfagyni, vagy a vezetékben, és komoly károkat okoz így a hálózaton. Illetve az ügyfélnek jelentkezik ennek a javítási költsége” – mondta Bóka József.

Ha elfagyás miatt víz folyik el, azt is a fogyasztónak kell kifizetni. Ezért a használaton kívüli házak, vagy a nyaralók esetében indokolt a fokozott figyelem, a gondos szigetelés.

Videónk is van! Mindezt megnézheti a Szeged Televízió híradójának riportjában is.

Tovább olvasom