Megjelent a rendelet arról, hogy jövőre nem emelhetik a lakosság rendszerhasználati díját az áramszolgáltatók

A nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedése a magasabbfeszültségszinteken legyen nagyobb arányú.
Kékes Viktória

2022. november 30. 10:25

Megjelent a rendelet arról, hogy jövőre nem emelhetik a lakosság rendszerhasználati díját az áramszolgáltatók

A november 9-i kormányinfón ígérte meg Gulyás Gergely, hogy a rendszerhasználati díj nem nőhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem. A jelek szerint a kormány ezt az ígéretet komolyan vette, ugyanis a kedd esti Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely szerint a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia rendszerhasználati díjakat akként kell megállapítani, 

 

„hogy a díjmegállapítás nem eredményezheti a (...) lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését. (…)  „a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedése a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú”.

 

Idén nemcsak a rezsiárak, de a rendszerhasználati díj brutális növekedését is tapasztalhatták a fogyasztók. Holoda Attila energiapiaci szakértő a drágulást szeptemberben azzal magyarázta, hogy az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg a rendszerhasználati díjban. (…) Most azért tapasztaljuk ezt a brutális emelkedést a rendszerhasználati díjban, mert ez egy piaci szolgáltatás, amit ők végeznek, de ugyanúgy a piacról szerzik be hozzá az energiát és az energia-áremelés az őket éppúgy érintette, mint a fogyasztókat érinti.

Címlapon

mutasd mind