Megjelent a nyitásról szóló jogszabály, így változik az életünk szerdától

Itt vannak a legfontosabbak, amikről tudni kell, miután elértük a 2,5 millió beoltottat.

2021. április 07. 05:03

Megjelent a nyitásról szóló jogszabály, így változik az életünk szerdától

Megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály kedden a Magyar Közlönyben, itt olvasható.

Pintér Sándor belügyminiszter határozatában megállapította, hogy április 6-án, kedden beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, amely a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele volt. Így a feloldásokról szóló rendelet április 7-én, szerdán hatályba lép.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn a kormány honlapján közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra – tették hozzá a hétfői közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden, pár perccel negyed hat előtt jelentette be a Facebookon, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, így szerdától nyithatnak a boltok és a szolgáltatások. A nyitással kapcsolatos jogszabály szövegét (mivel a feltételek már egy ideje adottak voltak) valószínűleg már előre megfogalmazták, hiszen ezúttal a – a korábbi, hasonló intézkedésekkel ellentétben – a kormányzatnak nem tartott fél napig, de még csak éjfélig sem, hogy megjelenjenek a részletek a Magyar Közlönyben.

Vélemények

mutasd mind