Mégiscsak könnyebb, ha mindig más a hibás – Lakner Zoltán jegyzete

„Azokban az országokban, amelyek közelebb vannak a háborúhoz, magasabb az infláció”, fejtette meg a hazai áremelkedések titkát Orbán Viktor. Így most már csak arra a kérdésre kell válaszolni, miért vagyunk stabilan az öt legnagyobb inflációt produkáló uniós ország között 2018 óta, és miért csak a forint árfolyamát kapja telibe a válsághullám.
Lakner Zoltán

2022. június 30. 13:36

Mégiscsak könnyebb, ha mindig más a
hibás – Lakner Zoltán jegyzete

A háborús infláció hasonlít arra az okfejtésre, amellyel 2020 decemberében Orbán elutasította, hogy a járvány miatti rossz halálozási mutatókhoz a kormánynak bármi köze lenne, holott három hónappal korábban még azt mondta, a járvány súlyosságának és a járvány kezelésének fokmérője a halálozások alakulása. Úgyszintén hasonlóképpen, a magyar gazdaság és költségvetés számára egyre kritikusabb mértékben szükséges uniós források hiányáért is más felel, nyilván Brüsszel, holott a magyar kormány volt az, amelyik mindeddig képtelen volt egy formailag és tartalmilag megfelelő helyreállítási tervet összeeszkábálni.

 

Ezek a megnyilvánulások különösen feltűnőek – azazhogy dehogyis feltűnőek, hárommillió ember számára könnyen kezelhetőek ezek az ellentmondások – egy olyan kormánytól, amely mindeközben napi jelleggel arat újabb és újabb történelmi győzelmeket. Egészen biztos forrásból, a kormánytól magától tudjuk azt is, hogy a 2010 utáni időszak az elmúlt egy évszázad legjobb évtizede volt Magyarország számára, és nem, ez nem a kedvező világgazdasági folyamatok következménye, csakis a kormány zsenialitásáé.

 

Ezzel szemben áll a helyzet úgy, hogy ami viszont rossz, azért más a hibás.

 

Mert persze a világjárványt és a világgazdasági válságot nyilvánvalóan nem a magyar kormány gerjeszti, miként az Ukrajna elleni inváziót sem, az azonban már minden nemzet saját kormányának a döntéseitől függ, miként kezelik az így kialakuló helyzeteket. Nálunk e helyzetkezelés része a már a járvány előtt meglóduló infláció felpörgése, a forintárfolyam elszállása, az egyenlőtlen társadalmi elosztás fenntartása azzal, hogy nem a szegények, hanem a tehetősebbek kapták a legtöbb járvány- és válságügyi támogatást, s hogy az államilag szervezett korrupció nemhogy lankadt volna, de kivirágzott a krízis éveiben. Részben ennek a következménye, hogy az amúgy nem túl keménykezű – hogy más kifejezést ne használjunk – Európai Bizottság sem teheti már meg, hogy minden felett szemet hunyva tovább folyósítsa Magyarországnak az euró milliárdokat.

 

Félreértés ne essék, mindez politikailag beválik.

 

Hiszen a Fidesz narratívája arra a mélyen gyökerező, sok forrásból táplálkozó nemzeti érzületre épít, miszerint a magyarok egyszerre kiválasztottak és üldözöttek, s teljesen reális, hogy direkt velünk akarnak kiszúrni a (nyugati) világ hatalmai, amelyeknek ezen kívül semmilyen egyéb elfoglaltságuk sincs – ahogyan Zelenszkij elnöknek is direkt ez a passziója az ostromlott Kijevben –, mert irigyek az eredményeinkre, amelyek felsorolása olyan hosszú lenne, hogy ebben a cikkben meg sem próbálok belekezdeni. Ezen az alapon minden ellenvetés nélkül beszélhet arról az amúgy minden hazai hatalmat a saját kezében összpontosító miniszterelnök, hogy ami nem jó, azért ő nem is felelős, kizárólag azért, ami működik. Rímel vele mindarra, amit amúgy is gondolni szeretünk a világról.

 

Mielőtt azonban nagyon örülni kezdenénk, hogy megtaláltuk a hibát, éspedig természetesen valaki másban, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az ellenzéki (kis)világ szereplői nem ugyanezt csinálják-e?

Nem ugyanúgy Orbánra mutogatunk-e mindenért, mint ahogyan ő mutogat Brüsszelre és Sorosra, nem ugyanúgy okoljuk-e a külső körülményeket – amelyek persze tényleg rosszak, de a létezésüket nem lehet utólag „felfedezni”, hanem éppen a körülmények elleni küzdelemre kellett volna felkészülni –, ahogyan a NER mindig másban és másvalakiben találja meg a felelőst?

 

Talán ennek a felismerésével kezdődhetne el a NER-rel szembeni politikai alternatíva lassú összebarkácsolása, máskülönben bűnbakkeresésben mindig a Fidesz marad a nyertes.