Megint nekiment a kormánynak Matolcsy

A jegybankelnök ismét élesen kritizálta az elhibázott gazdaságpolitikát.
Kékes Viktória

2023. május 24. 10:48

Megint nekiment a kormánynak Matolcsy

„Elindította a monetáris tanács a monetáris politika normalizációját. Az alapkamat ugyan maradt, de a betéti tender kamata 18-ról 17 százalékosra csökkent” – jelentette be Matolcsy György kedden, a májusi kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen a Bank360 tudósítása szerint.

 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezúttal is az elhibázott kormányzati gazdaságpolitikát tette felelőssé az Európa-rekorder inflációért. Miután felidézte, hogy a magyar pénzromlás mértéke az európai átlag háromszorosa, és 10 százalékponttal magasabb a régiós átlagnál is, okként a magas államháztartási hiányt, és az ársapkák bevezetését jelölte meg. Utóbbi szerinte 3-4 százalékponttal is növelhette az árakat, mivel más termékeken szerzik meg a profitot a cégek. 

 

Matolcsy arról is beszélt, hogy a magyar költségvetés ideig-óráig ugyan jól jár az inflációval - mivel több áfa, több adó folyik be a magasabb árak miatt -, hosszú távon viszont rosszul jár az államkassza, mivel a kamatok emelkednek, és ezeket ki kell fizetnie az országnak.

 

Ismét hangsúlyozta, hogy a kormány nem tud olyan hatékony intézkedéseket hozni, amelyek a piaci folyamatokkal, a közgazdasági törvényekkel szembe mennek. (Ilyen az ársapka.) Ezzel szemben magasabb termelékenységgel, hatékonyabb versenyképességgel lehet védekezni az infláció ellen, márpedig a magyar élelmiszeripar hátulról a második legkevésbé versenyképes az unióban.

 

Az elmúlt időszakban a jegybankelnök többször is élesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Elsőként az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén beszélt arról, hogy Magyarország válságközeli helyzetben van, és az infláció nem szankciós. Később a Nemzeti Bank 2021-es üzleti tervét ismertetve úgy értékelt, a kormány az MNB által javasolt reformokat nem lépte meg, a kabinetnek még nyilvános céljai sincsenek. 

 

(Borítókép: Matolcsy György beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor)