Megint hülyére vette a kormány a tanárokat: idén biztosan nem kapnak fizetésemelést

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár megint megtette, amit meg kellett tenni: ahogy egy jó horgász fárasztja a halat, ő úgy fárasztotta a tanárok szakszervezeti képviselőit, akik végül üres kézzel távoztak a tárgyalóasztaltól. Sokadszor.
Garai Szakács László

2022. november 07. 19:15

Megint hülyére vette a kormány a
tanárokat: idén biztosan nem kapnak fizetésemelést

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetek képviselői 45 százalékossal béremelés követeléssel érkeztek a tárgyalásra, ezen kívül a kötelező óraszámok visszaállítását, és a helyettesítések kifizetését kérték. Az egyeztetés után a szakszervezetek azt mondták, hogy idén nem hogy negyvenöt százalék, de semennyi béremelés nem lesz, majd csak a jövő évben.

 

A tárgyaláson a kormány képviselője megerősítette, hogy 2025. januárig a tanárok fizetését a diplomás átlageresetek nyolcvan százalékához fogják emelni. A szakszervezetek kitartanak a november 18-ára tervezett országos sztrájk mellett, több civil szervezet élőláncot szervez arra a napra.

 

Komjáthy Anna a PDSZ elnöke azt mondta a legjobb esetben januártól húsz százalékkal emelik meg a tanárok bérét, ha megjönnek az uniós források, de lehet, ez végül csak tíz százalék lesz. Viszont egy ilyen mértékű fizetésemelést elvisz az infláció.

 

Nézzék meg a szakszervezetek sajtótájékoztatóját!

 

Nyitóképünk Iványi Aurél illusztrációja.