Megint elfáradtak a walesi sztárok: Wales–Irán 0–2 (0–0)

Egy világversenyen nem fér bele, hogy egy csapat három legjobbjának számító játékos elfárad vagy nincs meccsben.
Cservenák Zoltán

2022. november 25. 16:27

Megint elfáradtak a walesi sztárok: Wales–Irán 0–2 (0–0)

Világbajnokság, Katar, 2. forduló B csoport

Wales–Irán 0–2 (0–0)

al-Rajján, Ahmad bin Ali Stadion. 40 ezer 875 néző. Vezette: Mario Escobar (guatemalai)

Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, B. Davies – Roberts (B. Johnson, 57.), Ramsey (Ward, 87.), Ampadu (Allen, 77.), H. Wilson (D. James,. 58.), N. Williams – Moore, Bale. Szövetségi kapitány: Rob Page

Irán: H. Hosszeini – Rezajan, Puraligandzsi, M. Hosszeini, Mohammadi – Golizadeh (Dzsahanbahs, 77.), Nurollahi (Csesmi, 77.), Ezatolahi (Karimi, 83.), Hadzsszafi (Torabi, 77.) – Azmun (Anszarifard, 68.), Taremi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz

Kiállítva: Hennessey (86.)

Gólok: Csesmi (90+8.), Rezajan (90+11.)

 

Valahol a 70. percig tartott a walesi válogatott ereje, onnantól kezdve már csak árnyékuk voltak önmaguknak. Tudta ezt Carlos Queiroz, az irániak szövetségi kapitánya is, aki a 68. és 77. perc között frissítette csapatát. Onnantól mintha felbillent volna a pálya, és végül Irán csak bedarálta Wales-t. A walesiek három legnagyobb sztárja közül Gareth Bale teljesen súlytalan volt, Aaron Ramsey elfáradt, a csereként beálló Joe Allen pedig annyira nem volt meccsben, hogy két hatalmas hibájából születtek az iráni gólok.

 

A meccs első igazán nagy helyzete a walesi csatárnak, Moore-nak volt köszönhető, aki közelről tudott lőni, de Hosszeini fölé tolta a labdát.

 

A 16. percben lesgólig jutottak az irániak. Szép passzjáték után Azmun már lőhetett volna, de inkább bepasszolt Golizadeh-nek, aki a gól lőtt, csakhogy félméteres lesen volt.

 

A 53. percben hatalmas kavarodás volt a walesi kapu előtt, az irániak kétszer is eltalálták a kapufát.

 

A 86. percben kiállították a walesi kapust. Hennessey kifutott egy előrelőtt iráni labdára, amit karaterúgás-szerűen szeretett volna kibombázni a lelátóra. A labdát nem találta el, lerúgta viszont az iráni Taremit. A játékvezető előbb helyesen sárga lapot adott a walesi kapusnak, a VAR nyomására viszont utólag kiállította. Az ütközés nagyon kemény volt, ugyanakkor Hennessey nem utolsó emberként szabálytalankodott, és láthatóan a labdát szerette volna elrúgni, még akkor is, ha ez nagyon nem sikerült neki. Ráadásul nem volt tiszta gólhelyzet, mert Taremi mellett jött vissza egy walesi védőt, így a piros lap valójában inkább szólt a hatalmas, látványos ütközésnek, mint magának a szabálykövetésnek.

 

Walesnek a meccs vége felé 11 emberrel sem sok esélye volt nyerni, annyira elfáradtak a tapasztalt játékosok, 10 emberrel viszont már csak az volt a kérdés, sikerül-e kihúzni 0–0-ával. Nem sikerült a kilencperces hosszabbításban Irán előbb Csesmi gyönyörű 23 méteres lövésével megszerezte a vezetést a 95. percben, miután a csereként beálló, és láthatóan „hideg” Joe Allen eladta a labdát a tizenhatos előterében, 0–1.

 

A kegyelemdöfést a hosszabbítás 11. percében vitték be az irániak: lekontrázták a kitámadó walesieket, Taremi és Rezajan összjátéka után utóbbi a hálóba passzolt, 0–2.

Vélemények

mutasd mind