Megint át kell írni a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó törvényt

Lassan gyakrabban változnak a szabályok, mint az időjárás.
Kékes Viktória

2023. március 07. 13:20

Megint át kell írni a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó törvényt

Sürgősségi eljárásban tárgyalja az Országgyűlés kedden a vagyonnyilatkozati rendszer újabb módosítását, amelyet az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében nyújtott be a kormány - szúrta ki a Telex.

 

A péntek este beterjesztett javaslat szerint az országgyűlési képviselők a jövőben elektronikus úton is benyújthatják vagyonnyilatkozatukat, de a kézzel írtakat is digitalizálni fogják, majd az adatok egyeztetése után kereshető módon is közzéteszik a vagyonnyilatkozatokat parlament oldalán. 

 

Ez nagy segítség lesz azoknak, akik minden évben órákat töltenek el a kiolvashatatlan kézírással kitöltött, beszkennelt dokumentumok értelmezésével. Nem véletlen, hogy az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta követelik, hogy elektronikusan kitöltött és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható vagyonnyilatkozatok legyenek.

 

Tavaly háromszor írták át a vagyonnyilatkozati szabályokat uniós nyomásra Orbánék. Előbb átvettük az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, majd októberben lényegében visszaállítottuk a korábbi magyar szabályozást. A decemberben megszavazott módosítás után pedig már az Integritási Hatóság is ellenőrizheti a politikusok vagyonnyilatkozatait. Sok változást - a módosítgatások ellenére sem - várunk ezen a téren. 

Vélemények

mutasd mind