Megidézik Faludy György életét és műveit a Reök-palota Stúdiószínpadán

Tenyérvonalak címmel tartanak Faludy-estet a Reök-palotában a Szegedi Nemzeti Színház színművészei. Borovics Tamás és Poroszlay Kristóf a költő művein keresztül helyezik új megvilágításba a művész életművét és rejtelmes személyiségét április 11-én és május 9-én a REÖK Stúdiószínpadán.
Rafai Gábor

2022. március 23. 10:44

Megidézik Faludy György életét és
műveit a Reök-palota Stúdiószínpadán

Faludy György egy olyan rejtőzködő művész, aki bár itt élt közöttünk a XX. században, de a személyiségéről legtöbben csak a bulvársajtó alapján alkotunk képet, a művészetéről pedig alig van átfogó tanulmány. 

 

Ki lehet ez a világszerte elismert zseni? Értékeljük-e, ismerjük-e műveit? Megváltoztatta-e művészetét a történelem és a XX. század, melynek borzalmait testközelből érezhette?

 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Tenyérvonalak című esten Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színésze, bemutatva Faludy költeményein és regényrészletén keresztül az embert és költőt.

 

Kollégája, Poroszlay Kristóf segít abban, hogy olyan közel hozzák a nézőkhöz Faludyt, hogy hazatérve felüssék verseit, regényeit, és általuk megismerjék Faludy György életét, érzéseit, humorát, nagyságát.

 

Az esten meghitt hangulatban, egyedi megközelítésben elevenednek meg a 112 éve született író, költő, műfordító feledhetetlen sorai, amelyek mögött Balogh Esperes Ákos író, szerkesztő keze nyomán felsejlik egy sors, egy arc a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában. Az előadásnak idén tavasszal a REÖK Stúdiószínpada ad otthont. 

 

A nézők két alkalommal: a költészet napján, azaz április 11-én, és május 9-én, mindkét este 18 órai kezdettel vehetnek részt a csaknem a teljes huszadik század viharait átélt alkotó alakjának megidézésében.