Meghosszabbították a kormánypártok a veszélyhelyzetet, őszig érvényben maradnak a rendkívüli kormányrendeletek

Varga Judit azt is megindokolta, hogy szerintük miért van erre szükség. Persze van, amiről nem beszélt.

2021. május 18. 20:37

Meghosszabbították a kormánypártok a veszélyhelyzetet, őszig érvényben maradnak a rendkívüli kormányrendeletek

Hadházy Ákos kommentárja:

„Körülbelül most dől el, hogy ellenzék vagyunk, vagy statiszták. Ma a »parlament« meghosszabbította a »vészhelyzetet« őszig. Ennek egyetlen célja, hogy a kormány csendben lophasson tovább. Egyetlen gyakorlati következménye ugyanis, hogy teltházas meccset lehet szervezni, tüntetést viszont tilos. Ha bárki meghirdet egy eseményt a Facebookon, 1,5 milliótól indul a büntetés (ez körülbelül 300 nap kertészkedést jelent).”

 

Korábban írtuk:

A parlament 128 igen vokssal és 57 nem szavazattal módosította a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényt, aminek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradnak.

Varga Judit igazságügyi miniszter indoklása szerint erre azért van szükség, mert az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, így elengedhetetlen a fokozott védekezés. A törvényben szerepel az is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

Tavaly csak szeptember 21-én kezdődött az ülésszak, így várhatóan egészen októberig tarthat majd a veszélyhelyzeti jogrend Magyarországon, jegyzi meg ezzel kapcsolatosan a 444. A lap azt is hozzá teszi ehhez, hogy így biztossá vált, hogy nem lehet népszavazást tartani például a Fudan Egyetemről, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ezért is hirdetett konzultációt az üggyel kapcsolatosan.

(Nyitókép: Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Elöl Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)