Meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

A kormány honlapjára feltöltött tervezetből kiderült, szeptember elejéig meghosszabbítanák a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Amennyiben ez megtörténik, akkor továbbra is fennmaradna a három vészhelyzet, az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a bevándorlási válsághelyzet.
Vass Imre

2023. január 23. 19:36

Meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta
válsághelyzetet

Az indoklás szerint erre a lépésre azért van szükség, mivel az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása szerint továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

 

A rendőrség friss statisztikái azt mutatják, az év eleje óta összesen heti 2000–2600 migránst tartóztattak fel. A 2022-es adatok alapján az látható, hogy csökkent az elfogott migránsok száma. Azonban a kormányát a számok nem zavarják össze, hisz 2015 ősze óta hosszabbítgatja a válsághelyzetet és amennyiben a törvényben felsorolt számait az élet nem tudta produkálni, a kormány már a jogszabály más gumiparagrafusaira hivatkozva hosszabbít.

 

Az Orbánéknak szabad kezet adó rendeleti kormányzás fenntartását teszi lehetővé a júniusig érvényben lévő háborús veszélyhelyzet, amelynek kihirdetéséről tavaly első ülésén döntött az új kormány. Az energia-veszélyhelyzet már egy, a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva kreált újabb speciális időszak, aminek gyakorlati jelentősége már nem volt, viszont alakíthattak rá egy külön operatív törzset, már a sokadikat. – írja a hvg.

Címlapon

mutasd mind