Meghirdette az ellenzék programját Márki-Zay Péter

Felemelkedés, szabadság, Európa – 174 éve ezek a magyar polgárosodás jelszavai. Ezért küzdöttek a magyarok 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is – kezdte programbemutató beszédét az ellenzék miniszterelnök jelöltje. Márki-Zay Péter szerint az elmúlt 12 évben az ország eltávolodott a nyugati értékektől, lebontották a jogállamot. Úgy látja, április 3-án a polgárosodás és az európai Magyarország a tét, a választás pedig sorsdöntő.
Vass Imre

2022. március 09. 21:40

Meghirdette az ellenzék programját Márki-Zay Péter

A programismertető beszédében Márki-Zay Péter elmondta, az új kormány nem tervezi a határkerítés lebontását, sőt megerősíti a határőrizetét azzal, hogy önálló határőrséget állít fel. Hangsúlyozta Magyarország az Európai Unió és a NATO hűséges tagja lesz.

 

Kiemelte megerősítik majd a közbiztonságot, falurendőri programot indítanak, valamint béremelést ígért rendőröknek.

 

A külpolitikával kapcsolatban hangsúlyozta, a Nyugathoz tartozunk majd és nem a Kelethez.

 

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy megtartják a családtámogatási rendszert, emelik a béreket és a nyugdíjak, valamint öt éven belül pedig bevezetik az eurót.

 

A nyugdíjakkal kapcsolatban elmondta, visszaállítják a vegyes indexálás szerinti értékkövetést, védenék az állampolgárokat a lakásmaffiától. Emellett megerősítik a munkavállalói jogokat, és a férfiak is nyugdíjba mehetnek 40 év munkaviszony után.

 

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint elszámoltatás is lesz mind a 2010 előtti, mind a 2010 utáni bűnökért. Az európai ügyészséghez történő csatlakozás mellett saját korrupcióellenes ügyészséget is felállítanak. Úgy látja, a legnagyobb rezsicsökkentés a korrupció felszámolása lenne.

 

Márki-Zay úgy látja, az energiapolitikában a legfontosabb az ellátás biztonsága. Hangsúlyozta, csökkenteni kell az orosz gáznak való kitettséget, újratárgyalják a Paks2 szerződést. Szerinte okos és fenntartható rezsicsökkentésre van szükség.

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje hosszabb és egészségesebb életet ígért a magyaroknak. Ez többek között az egészségügyi és szociális szakdolgozók bérének emelésével kívánja megvalósítani. Nem feledkezett meg pedagógusokról sem, akiknek szintén béremelést ígért. Az oktatásról szólva a kínai egyetem helyett diákvárost ígért, illetve a a Klebelsberg központ megszűntetését.

 

Az új kormány Márki-Zay szerint szabaddá teszik a sportot, a kultúrát és a sajtót. feloszlatják a médiatanácsot. Új alkotmányt adnak a nemzetnek, amit népszavazással hagyatnak jóvá. Fellépnek a nők bántalmazásának minden formája ellen, támogatnak minden kisebbséget, a teljes cigányságnak segítő kezet nyújtanak.