Meghalt Törőcsik Mari

A már életében legendává vált színésznő, a magyar színjátszás ikonikus alakja életének 86. évében hunyt el.

2021. április 16. 14:03

Péntek hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

közölte honlapján a Nemzeti Színház. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Törőcsik Mari személyében a magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk – írja a Nemzeti Színház közleménye.

Nézze meg a Fortepan Törőcsik Mariról készült képeiből összeállított galériánkat a nyitóképre vagy ide kattintva!

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze volt

Törőcsik Mari 1935. november 23-án a Heves megyei Pélyen született, szülei pedagógusok voltak. Nagyapja apró mozijában arról ábrándozott, hogy jön majd egy híres színész és felfedezi. Egerben az angolkisasszonyoknál tanult, majd előfelvételt nyert a békéstarhosi zenei gimnáziumba. Az évnyitó napján végül mégis egy fővárosi közgazdasági gimnáziumba iratkozott be.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatójaként kapta meg Fábri Zoltán Körhinta című, azóta legendássá vált filmjének főszerepét, amit az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelöltek. A színésznő a születésekor kapott Marián helyett a rendező javaslatára kezdte használni a Törőcsik Mariann, majd Mari nevet.

1956-ban a cannes-i filmfesztiválon sokakat megigézett törékeny alakja, kifejezőerejének gazdagsága, köztük volt az író Jean Cocteau és a rendező Francois Truffaut is.

Truffaut később ezt írta a fiatal Törőcsik Mariról:

„Anélkül, hogy a húszéves művésznő tudott volna róla, ő volt a fesztivál legnagyobb sztárja, ő érdemelte volna az Arany Pálmát”.

Főiskolás éveiben annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomáját évtizedekkel később, az elmulasztott vizsgák pótlása nélkül kapta meg.

1958-ban a Nemzeti Színház szerződtette. A következő három évben tíz filmet forgatott, a kor legjobb, legfontosabb filmes alkotásaiban játszhatott, mint a Külvárosi legenda, a Vasvirág, vagy az Édes Anna, Jancsó Miklóssal forgatott a Csend és kiáltásban, majd a Szerelmem, Elektrában. Ezt követte a Szerelem Makk Károllyal. Megismerkedett későbbi férjével, Maár Gyulával, aki neki írt filmeket, ezek közül

a Déryné, hol van? című alkotásért 1976-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon.

Vígjátékokban is játszott, például Gárdos Péter Szamárköhögés és Tímár Péter Csapd le csacsi című filmjeiben, később felfedezték az akkor még fiatalnak számító alkotók, így Xantus János Női kezekben, Janisch Attila Hosszú alkony, Mispál Attila A fény ösvényei, Kamondi Zoltán Halj már meg!, és Fazekas Csaba Swing című filmjeiben is játszott. Szerepelt Szabó István A napfény íze című, Ralph Fiennes főszereplésével készült nemzetközi produkciójában, játszott a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilmben, néhány éve pedig Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjében a főszerepet alakította. Néhány tévésorozatban is feltűnt.

A színházban kezdetben sokat kínlódott, színpadi színésznővé Zorin Varsói melódiájában nyújtott alakításával vált. Kiváló rendezők segítségével bonthatta ki ösztönös adottságait, művészi eszközeinek kiteljesítésében Jurij Ljubimov és Anatolij Vasziljev is inspirálta.

1978-ban megvált a Nemzeti Színháztól, a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője lett, 1980-tól a Mafilm, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja, 1993 és 1996 között a Művész (Thália) Színház művésze, 1993-tól egy évig igazgatója volt. 1990-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökeként is dolgozott. 2002-ben újra a Nemzeti Színház tagja lett, de vendégként más színházakban is fellépett.

Pályája során eljátszott mindent, amit egy színésznő eljátszhat: tragikus alakoktól komédiáig, társadalmi szerepektől zenés játékokig, karakterszerepekig.

2009-ben Kaposváron Marguerite Duras Naphosszat a fákon című színművében állt újra színpadra, majd a Nemzeti Színházban a többi közt Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú, Gorkij Éjjeli menedékhely, Ibsen Brand és Brecht Galilei élete című darabjaiban lehetett látni.

Az elmúlt években több alkalommal került hosszabb-rövidebb időre kórházba, 2008 őszén egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, a szíve megállt, kómába esett, de napok után, csodával határos módon tudata, emlékező- és mozgásképessége visszatért, viszont még hetekig intenzív terápiás kezelésre szorult. A 2009-es Magyar Filmszemle megnyitóján azt mondta:

„Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!”

Csak 2018 nyarán vállalt újra színészi munkát színházban: a Sztalker Csoport előadásában, William Faulkner Míg fekszem kiterítve című kisregénye alapján készült darabban hallhatta hangját a közönség.

Díjait felsorolni szinte lehetetlen

1959-ben Balázs Béla-díjjal, számos nagy nemzetközi fesztiválon a legjobb női alakítás díjával ismerték el, 1994-ben életműdíjat kapott a Magyar Filmszemlén. Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal (1964, 1969). Kossuth-díjat (1973) és Kossuth Nagydíjat (1999) is átvehetett, 1971-ben érdemes művész, 1977-ben kiváló művész címet kapott. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét ítélték neki oda, 2000-ben a nemzet színésze lett.

A Prima díjat 2003-ban, a Prima Primissima Jubileumi díját 2007-ben kapta meg. Többször is elnyerte a Színikritikusok Díját. 2011-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki, 2015-ben Kölcsey Ferenc-emlékplakettet kapott, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjával tüntették ki. 2005-ben Budapest, 2018-ban a Vas megyei Velem, 2019-ben Vas megye díszpolgárává avatták.

2019-ben Kossuth-nagydíjjal tüntették ki „több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai hozzáértéssel és alázattal megformált alakításai, ikonikus filmfőszerepek és felejthetetlen színpadi figurák sorát felvonultató, kivételesen gazdag művészi életműve” elismeréseként.

A Nemzeti Színház 2015 novemberében gálával és kiállítással ünnepelte a betegséggel küzdő színésznő nyolcvanadik születésnapját, aki könnyeit törölgetve nézte végig kollégái, barátai őt köszöntő előadását, az évforduló alkalmából pedig így vetett számot:

„Nekem szép és gazdag életem volt.”

Ez alkalomból jelentették be a nevét viselő ösztöndíj megalapítását fiatal, tehetséges színinövendékek támogatására. Pályájáról és életéről több könyv is megjelent.

Törőcsik Mari halálhírére Orbán Viktor is reagált a Facebookon, a miniszterelnök az alábbi posztot tette közzé kilenc óra után nem sokkal. A bejegyzés szövegében a kormányfő a Körhinta Törőcsik Marival és Soós Imrével forgatott emblematikus jelenetére utal, ami a fenti videóban is látható.

Törőcsik Mari 2005 óta Budapest díszpolgára volt. Karácsony Gergely főpolgármester is megemlékezett a Facebookon az elhunyt színészóriásról:

Botka László is reagált a színművésznő halálhírére a Facebook-oldalán, Szeged polgármestere cikkünket megosztva ezt a bejegyzést posztolta:

(Nyitókép: MTI)

Vélemények

mutasd mind