Meghalt Szkárosi Endre, a szegedi egyetem korábbi legendás oktatója

Beleírta magát a szegedi egyetem történetébe a páratlanul sokoldalú és színes tanáregyéniség, Szkárosi Endre, aki bölcsészkar olasz tanszékén tanított tizenkét éven keresztül. Hatvankilenc évesen ment el.
Bod Péter

2022. március 24. 17:47

Meghalt Szkárosi Endre, a szegedi egyetem korábbi legendás oktatója

Szkárosi Endre olyan oktatója volt a szegedi egyetem bölcsészkarának, akit nem lehetett nem ismerni. Mivel az olasz tanszék akkor is kicsi volt, kevés hallgatóval rendelkezett, ez a teljesítmény nem lehetett magától értetődő.

 

Kevesen tudták róla, hogy eredetileg jogásznak tanult, de hamar irányt váltott, és az irodalom felé fordult. A sokoldalúság esetében nem üres szó: irodalomtörténész volt, az irodalom szakavatott oktatója, aki 1984 és 1996 között, akkori nevén az József Attila Tudományegyetemen oktatott. Mellette költő és prózaíró, kritikus, lapszerkesztő és műfordító, aki olaszból és portugálból ültette át magyarra mindazt, amit arra érdemesnek tartott, és ebből nem volt kevés.

 

 

Az 1970-80-as és a 1990-es évek sok fontos irodalmi szerveződéseiben jelen volt és szerepet játszott. Szerkesztőségi tagja volt a legendás Mozgó Világ című folyóiratnak, koncertszínházat alapított a 1980-as évek közepén. Nem sokkal később útjára indította a Hölgyfutár című irodalmi lapot. Túlzás nélkül Szkárosi Endrét lehetett a két lábon járó jelenkori magyar avantgárdnak nevezni.

 

 

Nem kizárólag művelője, de egyben értelmezője volt a huszadik század nagy művészeti és irodalmi irányzatainak. Mi az, hogy avantgárd című elméleti munkája mellett legalább ilyen fontos a Félre-értelmezett futurizmus című kötete.

 

Kötetei közül alighanem kiemelkedik a Merülő Monró (2006) és a Véletlenül nem jártam itt című verses kötete, ami 2018-ban jelent meg.

 

Székhelyét 1994-ben Budapestre tette át, az ELTE-n oktatott olasz irodalmat, 2012-ben lett professzor, bizonyítva, hogy szakmailag folyamatosan magas szinten teljesített.

 

Örökké mozgásban lévő, örökké vibráló személyiségével sokszor találkozni lehetett szegedi évei alatt a bölcsészkar épületének folyosóin. Nyitott volt, kíváncsi, vitára kész, szellemes, arcán mindig ott bujkált a mosoly.

 

Nehéz tudomásul venni, hogy mindez nincs tovább. Mindössze hatvankilenc éves volt.

 

Címlapon

mutasd mind