Meghalt Johnny Nash, az I Can See Clearly Now című dal szerzője

80 éves korában érte a halál.

2020. október 07. 13:17

Meghalt Johnny Nash, az I Can See Clearly Now című dal szerzője

Elhunyt Johnny Nash, amerikai reggae-énekes, dalszerző, producer, az I Can See Clearly Now szerzője – írja a The Hollywood Reporter.

Az énekes egészsége az utóbbi időben egyre romlott, végül természetes okok következtében hunyt el kedden szülővárosában, Houstonban – közölte fia, Johnny Nash Jr. az AP hírügynökséggel.

Gyerekként templomi kórusban kezdett énekelni, huszonévesen már saját lemeztársasága volt. Az eredetileg jamaicai zenei stílus, a reggae akkoriban még kevés amerikai képviselőjének egyike lett, és sokat segített barátja, Bob Marley karrierjének elindításában. Nash az elsők között ismertette meg a kis sziget zenei világát az amerikai közönséggel.

A hatvanas, hetvenes években került a csúcsra, az I Can See Clearly Now című száma 1972-ben világsláger lett.

A dalban, amit a legenda szerint szürkehályogműtétből felépülve írt, a nehézségek legyőzéséről énekel, és a ragyogó napsütés gospelszerű refrénjével lelkesít.

Tizenegyszer került fel valamelyik dala a Billboard 100-as listájára, legnagyobb slágere listavezető is lett, négy hétig volt az első.

A színészettel is próbálkozott, több filmben is játszott, 1960-ban például a Key Witness című filmben, aminek az egyik főszereplője Dennis Hopper volt.

Nash a nyolcvanas évek második felében egy sikertelen visszatérési kísérlet után (Here Again című album, 1985) visszavonult houstoni birtokára, és már nem készített több felvételt.

Nyolcvanévesen hunyt el október 6-án, kedden.

Legismertebb dala, egyetlen világslágere, az 1972-es I Can See Clearly Now előadása egy 1973-as tévéshow-ban:

Voltak még jó dalai, amiket már szinte teljesen elfeledtek, pláne Európában, ilyen például a You Got Soul:

Vagy a Hold Me Tight:

Viszonylag kevéssé ismert, hogy Bob Marley Stir It Up című dala is először Nash előadásában lett sikeres, 1972-ben, holott Marley már jóval korábban, 1967-ben megírta a dalt, és létezett is belőle saját változata zenekarával, a The Wailers-szel. Miután Nash az Egyesült Államokban sikerre vitte a számot, Marley-ék újra felvették és kiadták, és mára a világon széles körben már sokkal inkább ezt a változatot szokás ismerni. Ez viszont a Nash-féle verzió:

kmn