Meghalt James Caan

Ő volt Sonny Corleone az éppen idén 50 éve bemutatott A keresztapában, minden idők egyik legnagyobb hatású mozifilmjében.
Kovács M. Norbert

2022. július 07. 20:35

Meghalt James Caan

Nyolcvankét éves korában elhunyt James Caan amerikai színész, írja a Variety. A hírt a színész családja jelentette be a Twitteren. 

 

„Nagy szomorúsággal értesítünk benneteket, hogy Jimmy július 6-án este elhunyt”

 

– olvasható a bejegyzésben.

 

Caan A keresztapa első, 1972-es részén kívül jelentős szerepet kapott az 1971-es Brian éneke című tévéfilmben, az 1981-es Az erőszak utcáiban, az 1990-es Tortúrában, valamint a 2014-ben bemutatott Hazárdjátékban is.

 

 

Caan eredetileg Michael szerepére jelentkezett A keresztapa meghallgatásán, a Paramount stúdió egy ideig támogatta is, majd Francis Ford Coppola rendezővel kötött kompromisszum eredményeképpen Caan alakította az erőszakos Sonnyt, és Al Pacino kapta a keresztapa, a Marlon Brando által alakított Vito Corleone másik fia, Michael szerepét. Karaktere, Sonny kegyetlen halált hal a trilógia első részében, így a második részben már csak az abból bevágott visszaemlékező jelenetekben volt látható.

 

 

A színész korábban már szerepelt Coppola-filmben, az 1969-es Az esőemberekben, ahol egy agykárosodott stoppost játszott. Ahogy az évtizedek során karrierje előre haladt, egyre többször alakított erőszakra hajlamos karaktereket.

 

Rendezett is, de csak egyszer, a Szem elől tévesztve című filmet, amit 1980-ban mutattak be. Ebben egy munkást alakított, akinek volt felesége férjhez megy egy maffiózóhoz, aki vallomást tesz a rendőrségen, így tanúvédelmi programba kerül és elköltözik az asszony gyerekeivel együtt, a Caan alakította szereplőnek pedig fogalma sem lesz, hova tűntek a gyerekei.

 

Emlékezetes alakítása a Tortúra írója, akit látszólag megmentenek egy autóbaleset után, és egy nő az otthonába fogadja lábadozni, azonban kiderül, hogy a megmentő megszállott rajongó, aki mindent megtesz, hogy az írót magánál tartsa. Kathy Batest Oscar-díjjal jutalmazták a nő megformálásáért.

 

James Edmund Caan néven Bronxban született, a Michigani Állami Egyetemen és a Hofstra Egyetemen tanult, ahova többek között Francis Ford Coppolával is együtt járt. Színészetet a New York-i Neighborhood Playhouse színi iskolában hallgatott. Négyszer volt házas, mind a négyszer elvált, öt gyereke született.