Meghalt Ginger Baker

A rockzene történetének egyik ikonikus dobosát nyolcvanéves korában érte a halál.
Meghalt Ginger Baker

Ginger Baker brit rockzenész, a Cream egykori tagja vasárnap reggel halt meg békésen egy angliai kórházban – adta hírül a család közlése alapján az MTI.

Bakert a blues- és a rockzene egyik legtechnikásabb, legfantáziadúsabb, sajátos stílusú dobosának tartották: a legendás zenész fénykorában valóságos extázisban dobolta végig a lemezeket és a koncerteket, zsonglőrként dobálta a dobverőket, nem ritkán egy kezében kettővel is játszott.

Angliában, Lewishamben született 1939. augusztus 19-én Peter Edwards Baker néven. Zongoristaként és trombitásként kezdte, de egy évtizeddel a legendás Cream megalakulása előtt már a dobok mögé ült. Hagyományos dzsesszt, dixielandet játszott, 18 évesen már Mr. Acker Bilk zenekarának volt a tagja és megfordult más brit együttesekben is.

Ginger Bakert egyre jobban izgatta a blues, 1962-ben Charlie Wattsnak, a Rolling Stones dobosának segítségével a brit blues egyik legnevesebb együttesébe, az Alexis Korner által vezetett Blues Incorporatedbe került. Korner sok fiatal zenésszel szerettette meg a bluest, akik később kitűnő zenekarokat alakítottak. Baker Kornertől Graham Bond együttesébe került, itt három évet töltött, egyesek szerint a zenekar vezéregyénisége volt.

A Graham Bond Organisation tagjaként is jól érezte magát, de zenei pályájának csúcspontja egyértelműen az 1966-1968 közötti időszak volt, amikor Eric Claptonnal és Jack Bruce-szal létrehozták a feledhetetlen Cream együttest. A trió feloszlása után a Blind Faith következett Claptonnal, Stevie Winwooddal és a kitűnő, bár széles körben kevéssé ismert basszusgitárossal, Rick Grech-csel.

Baker 1970-ben egy saját lemezt adott ki, majd megalakította a Ginger Baker Airforce nevű együttest, amibe már fúvósokat is szerepeltetett. Néha tíznél is többen voltak a színpadon, jó lemezeket készítettek. Baker megkedvelte a soulritmusokat és az afrikai zenét, játszott a nigériai Felával is. Ekkoriban visszatért hozzá Eric Clapton és Winwood is, de ez a formáció sem volt túl hosszú életű.

Baker 1974-ben Adrian Gurvitzcal, a Gun egykori tagjával alakította meg a Baker-Gurvitz Armyt. A nyolcvanas évek elején a Hawkwindhoz csatlakozott egy lemez és egy turné erejéig, majd néhány évvel később játszott a korábbi Sex Pistols-vezér, John "Johnny Rotten" Lydon szintén legendás Public Image Ltd.-jében is. 1992-ben a Masters of Reality hardrockbanda második stúdióalbumán, a Sunrise on the Sufferbus című lemezen működött közre, majd Jack Bruce és az ír származású rockgitáros, Gary Moore közreműködésével zenélt a Bruce-Baker-Moore trióban. A remek zenekar csak egyetlen, de annál híresebb albumot adott ki Around The Next Dream címmel.

Baker 2005-ben újra összeállt Eric Claptonnal egy koncertsorozatra, aminek helyszínei a Royal Albert Hall és a Madison Square Garden voltak. 2009-ben életrajzi kötetet jelentetett meg Hellraiser címmel. Jay Bulger a sokatmondó Beware of Mr Baker, azaz Óvakodj Baker Úrtól címmel forgatott róla dokumentumfilmet, amiben életére, sikereire emlékezett vissza, és igyekezett szertefoszlatni a személyét övező mítoszokat. Jay Bulger nem véletlenül adta filmjének a figyelmeztető címet, ugyanis többen óva intették, hogy Baker mániákus, veszélyes és megközelíthetetlen.

Baker időközben visszaköltözött Angliába, miután évtizedekig Dél-Afrikában élt 38 ló társaságában. 2013-ban és 2014-ben a Ginger Baker Jazz Confusion kvartettel turnézott, ami Pee Wee Ellis szaxofonos, Alec Dankworth basszista, valamint Abbas Dodoo ütős közreműködésével egy rögtönzött örömzenélés során alakult.

A markáns arcú, sovány, gyakran félelmetes tekintetű Baker hírhedt volt heves, rossz természetéről, egy legenda szerint az egyik koncerten késsel rontott egyik zenésztársára. Összesen négyszer nősült, nem maradt meg sokáig egy helyen sem a magánéletében, sem zenei karrierje során. Önpusztító életet élt, ahogy ő maga mondta: 29-szer szokott le a heroinról. 1981-ben mondott végleg búcsút a szernek, ami után Olaszországban egy elhagyott faluba költözve reggeltől estig saját olajfaligetében dolgozott.

(Fotó: Getty Images)

Tovább olvasom