Meghalt Falus Ferenc

A volt országos tisztifőorvos 71 éves volt.
Kékes Viktória

2022. június 02. 10:16

Meghalt Falus Ferenc

Hetvenegy éves korában meghalt Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos – tájékoztatta a Telexet fia, Falus Dániel. Falus Ferencet csütörtökre virradóra, álmában érte a halál. A volt tisztifőorvos múlt pénteken kapott szívinfarktust, a budapesti Szent János Kórházban kezelték.

 

Falus Ferenc mentősként kezdte pályafutását, majd tüdőgyógyászként dolgozott az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben. Ezt követően a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pulmonológiai Klinikájának osztályvezető egyetemi adjunktusa lett.

 

Az 1995-ben alakult Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület első elnöke volt, majd 2001 decemberétől 2007-ig a Nyírő Gyula Kórház főigazgatójaként dolgozott, ahol létrehozta az ország első játékszenvedély-betegeket gyógyító osztályát.

 

2007-ben vette át az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vezetését, három évig dolgozott ebben a pozícióban, majd felmentették tisztségéből.

 

2014-ben az őszi önkormányzati választáson az MSZP, a DK és az Együtt-PM jelöltjeként elindult volna a főpolgármesteri posztért, de a jelölés után nem sokkal bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől.

 

Falus Ferenc szakmai véleményeit a koronavírus-világjárvány kitörése óta számtalanszor szemléztük cikkeinkben, valamint mi is kérdeztük, például a Szeged Podcast egyik 2020 végi adásában, de a Szeged Televízió Téma című műsorának is többször volt vendége.