Meghallgatták a szülőket is az óvodabezárásokról a kulturális bizottság ülésén

– Igyekszünk humánusak lenni, de meg kell érteni, hogy a gyermeklétszám radikális csökkenése és a gazdasági kényszer, az elszabadult rezsiárak miatt lépnie kell a városnak – mondta Binszki József a tervezett óvodabezárások kapcsán a kulturális bizottság ülésén, amelyen a jelen lévő szülők is elmondhatták a véleményüket.
Meghallgatták a szülőket is az
óvodabezárásokról a kulturális bizottság ülésén

– Hat éve, 2017-ben változtatott utoljára a szegedi óvodai rendszeren az önkormányzat, azóta 266-al csökkent a gyermeklétszám – kezdte Binszki József a kulturális bizottság mai ülésén. A várospolitikai alpolgármester hangsúlyozta: jelenleg 580 üres férőhely van a 45 önkormányzati fenntartású tagóvodában, és a négy bezárni tervezett óvodában 240 férőhely szűnik meg. A Bem, Szél, Sás és Honfoglalás utcai óvodában jelenleg összesen 166-an gyermeket nevelnek, közülük 46-an szeptembertől iskolások lesznek, így 120 gyermek sorsát kell megnyugtatóan rendezni. Elhangzott: a Bem utcai óvodából harmincnégy gyermeket irányítanak át a Földmíves utcai óvodába. Binszki József elmondta, a Bem utcai óvoda kisebb, és bár a kihasználtsága száz százalék fölötti, a gyerekeket a nagyobb befogadóképességű Földmíves utcai óvodába várják, mert a kisebb óvoda nem működtethető gazdaságosan.

 

 

– A racionalizáláskor igyekszünk humánusak lenni, de meg kell érteni, hogy a gyermeklétszám radikális csökkenése és a gazdasági kényszer, az elszabadult rezsiárak miatt lépnie kell a városnak – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

 

Haág Zalán (KDNP) arra emlékeztette Binszki Józsefet, hogy tíz hónapja még azt mondta, nem lesznek óvodabezárások Szegeden. – Igaz, Binszki József azóta alpolgármester lett, s hát tudjuk, az üléspont megváltoztatja az álláspontot – mondta Haág, aki szerint becsapva érezhetik magukat a szülők, akiknek a takarékossági intézkedési csomag elfogadásakor azt mondták, hogy januártól márciusig, a fűtési szezon végéig lesz zárva az óvodájuk. (Január elején zárták be a Szél, a Sás és Honfoglalás utcai óvodát – a szerk.).

 

A Kölcsey téri óvoda Tápén (fotók: Iványi Aurél)

 

Az ülésen jelenlévő szülők közül többen is szót kaptak. Volt, aki arról beszélt, hogy a jelenlegi elképzelések alapján szerinte az önkormányzat nem tud költséget megtakarítani az óvodák bezárásával. Más szerint már most „száműzöttek” például azok a gyerekek, akiket januártól a Honfoglalás utcai intézményből a Kölcsey téri óvodába irányítottak, ami a szülő állítása szerint zsúfolt. Megint más pedig arról beszélt, hogy ha csökkenteni kell például a családi költségvetést, akkor nem a gyerekeken kezdik a spórolást. Úgy vélte, ha a jelen terv szerint a két alsóvárosi óvodából bezárják a Bem utcait, akkor a Földmíves utcaiban a tornaszoba átalakításával kevésbé élhetővé és zsúfolttá teszik az intézményt. A gazdasági okokra, a magas rezsiköltségekre vonatkozóan pedig azt mondta a szülő, hogy szerinte nem küldhetne padlóra egy Szeged méretű várost egy magánháznyi épület, mint amilyen a Bem utcai óvoda kifűtése.

 

A szülők és Haág Zalán is azt javasolta, hogy jelen formájában ne tárgyalja és ne döntsön pénteken a közgyűlés az óvodák bezárásáról. A kulturális bizottság többsége elutasította a javaslatot.

 

Nyitóképünkön a Honfoglalás utcai óvoda látható.