Megfordult a kutyában a sörét: már Szegeden sem az eladók diktálnak a lakáspiacon

Az elmúlt egy-két évben nagyot száguldottak az ingatlanárak. A legnagyobb karriert a panelek futották be, ezek ára néhány év alatt megduplázódott és 20 millió forinthoz közel zártak Szegeden is. Mára a pánik alább hagyott, az év végére megtorpantak, majd idén csökkenni kezdtek az ingatlanárak.

2020. január 10. 15:25

Megfordult a kutyában a sörét: már Szegeden sem az eladók diktálnak a lakáspiacon

Úgy tűnik, a végéhez ért az elmúlt évek lakáspiaci mizériája, mára főként Budapesten csökkent az adásvételek száma, de a megtorpanást jelző trend a vidéki nagyvárosokat sem kerülte el.

Az új állampapír magas hozama is betett az ingatlan befektetőknek

Ma Szegeden másfél-kétmillió forinttal kevesebbért lehet panellakást eladni, mint fél évvel korábban. Igaz, az internetes hirdetési oldalakon még nem igazán látszik az árcsökkenés, ám a szerződésre végül a kikiáltási árnál már jóval alacsonyabb összegek kerülnek – állítják az ingatlanszakértők. Úgy tűnik, vége annak a tendenciának, hogy bármilyen lakást szinte bármilyen áron el lehet adni.

Jelenleg országszerte megtorpanás tapasztalható a lakáspiacon, mind az árak növekedésének dinamikája, mind pedig a tranzakciók száma jelentősen lecsökkent.

Az igazán jó lakások azonban továbbra is magas áron mennek el, de már az eladók helyett egyre inkább a vevők diktálnak a piacon.

Szakértők szerint a megtorpanás nagyban köszönhető a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének, ami jelentősen befolyásolhatta a befektetői keresletet.

A szuperállampapír majdnem 5 százalékos hozamával abszolút versenytársa lett az ingatlannak.

Az állampapír vásárlása és eladása lényegesen egyszerűbb egy ingatlanhoz képest, hiszen egy sokkal likvidebb eszközről van szó, míg az ingatlan esetében annak bérbeadása is komoly kockázatokat hordoz magában.

Azok a régi szép idők, amikor még csörgött a pénztárgép

Az elmúlt években jelentős lakásár-emelkedés szemtanúi lehettünk, az index értéke a 2014 első negyedéves mélypontról 2019 második negyedévéig összesen több mint 120 százalékkal emelkedett, vagyis a lakások értéke több mint a duplájára nőtt – állítja elemzésében a Takarék-csoport.

Szinte hihetetlen karriert futott be a panel. Egy átlagos kétszobás, 55 négyzetméteres ilyen otthonért a fővárosban 2009-ben csak 11 millió forintot kellett letenni, ma viszont 26 milliót.

A 2013-ig folyamatosan csökkenő árak, az azóta eltelt időszakban a lakótelepeken szinte mindenhol drasztikusan megemelkedtek. A legtöbb megyeszékhelyen több mint duplájára nőttek az árak. Az évtized elején Győrben 8, Debrecenben 7 és fél, Szegeden pedig 6 és fél millió forint állt átlagosan az árcédulán.

Most, az év végén Debrecen áll az élen 18 millió forinttal, Győr a második 16 millióval, de Szegeden sem panaszkodhatunk, mert az átlagár itt is durván nőtt, elérte a 14 és fél millió forintot.

Az elmúlt években Szegeden is sokan azért vásároltak lakásokat, hogy majd azokat jó pénzért egyetemistáknak adják ki, így a szegedi albérletpiacon túlkínálat alakult ki, ráadásul közben csökkent a hallgatók létszáma és ezzel párhuzamosan nőtt kollégiumi férőhelyek száma. Befektetési céllal – albérleteztetésre – már kevéssé éri meg ingatlant vásárolni, hiszen máris sok az üresen álló lakás a városban.

A tulajdonosok pedig kénytelenek az irreálisan magas bérleti díjakat csökkenteni, néhány hónap alatt tizenöt-húsz százalékkal is mérséklődtek a bérleti díjak a városban.

Panelárak: egy 55 négyzetméteresnél nekifutásból mínusz két millió

Néhány hét alatt akár kétmillió forintot is csökkentek a panelárak. (Fotó: Szabó Luca)

A lakásbérleti díjak jelentős csökkenése mára az eladásra kínált lakások árára is árnyékot vetettek:

– Nagyjából 10-20 százalékkal csökkent a panellakások ára az elmúlt hónapokban Szegeden – mondta el a Mester Ingatlaniroda tulajdonosa, Bátyiné Mester Zsuzsanna. – Míg nem is olyan régen egy 55 négyzetméteres lakást még 18 millióért el lehetett adni, addig ezért ma már legfeljebb 16 és fél milliót adnak. A vevők kivárnak, abban bíznak, hogy lesz még olcsóbb is az ingatlan. A remények nem is teljesen alaptalanok, hiszen most kerülnek be a piacra azok a lakások, amiket a válság idején, befektetési céllal vásároltak. Ezek bérbeadása azóta is pénzt hozott a tulajdonosoknak, időközben pedig lejárt az ötéves moratórium és ma már adómenetesen eladhatják, így könnyen engednek az árból, mert akkor is nyereséggel szállnak ki.

Az ingatlanszakértő azt is hozzá tette, az árak csökkenését azonban egy-egy, ma még nem látható kormányintézkedés akár pozitív, akár negatív irányba befolyásolhatja is évközben.

– Arra azért ne számítson senki, hogy visszatérnek a válság idején tapasztalt árak. Nem hiszem, hogy eljön az az idő, amikor újra lehet majd 8-10 millióért egy 50 négyzetméteres panelt venni.

A szegedi ingatlanos azt is elmondta, a családi házaknál eddig is kisebb volt az áringadozás, ott továbbra is a Babaváró hitellel megvásárolható, legfeljebb 30-40 millió forintért kínált ingatlanok után érdeklődnek, a 100 milliónál drágábbak pedig mára gyakorlatilag eladhatatlanná váltak.

Mire lehet következtetni a lakásépítések számából? Egyelőre semmi jóra!

A KSH legfrissebb adatai szerint 2019 első kilenc hónapjában Csongrád megyében 409 lakást vettek használatba, 2 és fél százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A lakások több mint héttizede Szegeden épült. A többi városban nőtt, a megyeszékhelyen lényegében nem változott, a községekben pedig némileg csökkent az átadott lakások száma. Az új lakások kétharmadának természetes személy, egyharmadának vállalkozás volt az építtetője. Átlagos alapterületük 101 négyzetméter volt.

Jól jelzi az ingatlanpiaci tendenciákat az, hogy a 2019 első háromnegyed évében kiadott lakásépítési engedélyek száma az egy évvel korábbinál 60 százalékkal kevesebb, 485 volt.

Természetesen az építési engedély megszerzése még nem jelenti az építkezés elindítását, ami annál is inkább így lehet, mivel az elindított építkezések értéke vidéken már tavaly is jelentős csökkenést mutatott az EBI Építésaktivitási jelentése szerint.

Egyelőre egy dolog biztos csak az ingatlanpiacon: a bizonytalanság.

Most mindenestre úgy tűnik, az eladóknak sietni, a vásárlóknak pedig várni lenne érdemes.

Rafai Gábor