Megfizethető lakhatás Szegeden – harminc szociális bérlakást hirdetett meg az önkormányzat és az IKV

Augusztus 13-án írta ki a pályázatot harminc felújított szociális bérlakásra a szegedi ingatlankezelő. A lakásokra szeptember 16-áig lehet lehet jelentkezni. A meghirdetett ingatlanok bérleti díja 18 és 44 ezer forint között mozog, de ezekből 2 és 43,5 százalék között kap kedvezményt a bérlő.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 17. 12:10

Megfizethető lakhatás Szegeden – harminc szociális bérlakást hirdetett meg az önkormányzat és az IKV

A piaci árhoz képest töredékáron juthat szociális lakáshoz újabb harminc szegedi bérlő és családja. A most meghirdetett 28 és 68 négyzetméter közötti alapterületű önkormányzati szociális bérlakások havi díja 18 ezer 424 és 44 ezer 744 forint között mozog, de az új lakásrendeletnek köszönhetően még ebből az árból is komoly kedvezményt kapnak azok, akik rászorulnak – mondta Ambrus Regina.  

 

Az IKV Zrt. kezelési igazgatója kiemelte, a pályázati részvétel alapfeltétele, hogy a jelentkezők egy főre eső jövedelme elérje a 37 ezer 50 forintot. Ugyanakkor a lakbérből 2 és 43,5 százalék közötti kedvezményt adnak a bérlőknek, a jövedelmüknek megfelelően.

 

Ez azt jelenti, hogy ha például valakinek 37 ezer 50 forint az egy főre eső havi jövedelme, akkor egy 30 ezer forintos bérlakásra akár 13 ezer forint kedvezményt is kaphat – bizonyos feltételek teljesülése esetén –, így mindössze 17 ezer forint bérleti díjat kell fizetnie havonta.

 

Ambrus Regina ezzel kapcsolatosan elmondta, az önkormányzat és az IKV célja ezúttal is az, hogy olyan rászoruló családok jussanak lakhatáshoz, akik piaci áron nem engedhetik meg maguknak a bérlést.

 

Az augusztus 13. és szeptember 16-a 13 óra között pályázható lakások többsége panelházakban található, a Vértói úttól, a Pentelei soron és a Csongrádi sugárúton át a Székely sorig. A harminc lakást jelenleg is felújítják, ezek közül kettő már elkészült, egyik a Csongrádi sugárút 76. szám alatt található, a másik a Kemes utcában van. Utóbbit meg is néztük szerda délelőtt.

Ezt a lakást havonta 34 ezer 874 forintért lehet majd kibérelni (fotók: Iványi Aurél)

 

A pályázati feltételek az IKV Zrt. honlapján megtalálhatók (letölthető PDF-ben), ezek közül a legfontosabb, hogy a pályázóknak

  • nagykorúnak kell lenni,
  • 5 éven belül legalább 3 év bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel kell rendelkezniük, vagy
  • 2 éven belül legalább 1 év munkaviszonyuk van,
  • életvitelszerűen Szegeden laknak,
  • a jövedelmük fejenként eléri a 37 ezer 50 forintot,
  • valamint családban élők esetén nem haladja meg a 200 ezer forintot,
  • egyedülálló személy esetében a 260 ezer forintot.
     

Ambrus Regina azt is elmondta, a jelentkezők – sorrend megjelölésével – akár az összes lakásra pályázhatnak. A pályázati dokumentáció augusztus 23-ától az IKV Dáni utcai ügyfélszolgálatán is kérhető.

 

A lakásokat pontozásos rendszer alapján ítélik oda a jelentkezőknek, ebben a jövedelemszint és a szegedi bejelentett lakóhely időtartama mellett számít a gyerekek száma, a házastársi vagy élettársi kapcsolat, ha valaki egyedül neveli a gyerekét, tartós betegsége van, vagy, ha a pályázó állami gondoskodásban élt korábban, valamint, ha 35 év alatti.

 

Ambrus Regina: „Előre meghatározott pontrendszer alapján bíráljuk el a pályázatokat”

 

Fontos, hogy a bérlőknek minden pályázati feltételt igazolniuk kell hivatalos papírral, és négyzetméterenként 8000 forint óvadékot kell fizetniük. Ezt egy összegben vagy 18 havi részletben is megtehetik.

 

Szegeden több mint hét éve tart a szociális bérlakásprogram, amiben már több mint 700 szociális bérlakást újított fel az önkormányzat, és adott át a rászorulóknak.

 

A most meghirdetett harminc bérlakást a pályázók augusztus 23-a és 24-e között megnézhetik. A pályázat lezárta után, a sikeresen pályázók várhatóan még idén decemberben átvehetik a bérlakásokat.