Megesszük és megisszuk a fizetésünk jelentős részét? Egy év alatt 800 milliárd forintot engedtünk le a torkunkon

Jóval az európai uniós átlag felett költenek a jövedelmükből élelmiszerre a magyarok: fizetésünk közel egy ötöde landol a gyomrunkban, hasonlóan sok megy el piára is, míg az átlag uniós háztartás kiadásainak 1,8 százaléka teszi ki az alkohol, addig a hazai átlag 2,8 százalék. Az Eurostat felmérése szerint egy országban minél szegényebb a lakosság, jövedelmének annál nagyobb hányadát költi evésre, ivásra. Mi egyelőre még a középmezőnyben vagyunk.
Rafai Gábor

2023. február 06. 10:50

Megesszük és
megisszuk a fizetésünk jelentős részét? Egy év alatt 800 milliárd forintot engedtünk
le a torkunkon

A magyar háztartások az összes kiadásuk 17,8 százalékát költötték élelmiszerre 2021-ben, ami az uniós átlagnál jócskán magasabb – derült ki az Eurostat napokban közzétett kutatásának adataiból.

 

Magyarországon 2021 októberében a KSH jelentése szerint 285 ezer forint volt a nettó átlagkereset. Egy négytagú, kétkeresős, átlagjövedelmű családot figyelembe véve ez az jelenti, hogy havonta a két jövedelemből összesen kicsit több mint százezer forintot költöttek el élelmiszerre, ez a szám mára legkevesebb 150 ezer forint.

 

Az unióban a románok költik a fizetésük legnagyobb hányadát élelmiszerre

Az Európai Unióban ez az arány a felmérés idején Romániában volt a legmagasabb, ott 24,8 százalékot tett ki, őket követi Litvánia, Bulgária, Észtország, Lengyelország és Szlovákia. 

 

Az uniós átlag 14,3 százalék, ami egyébként csökkent fél százalékkal az előző évhez képest.

 

Nem meglepő, hogy ez az arány a legtehetősebb országokban a legalacsonyabb, Írország áll a lista végén 8,3 százalékkal, majd utánuk jön Luxemburg, Ausztria, Dánia és Németország. 

 

Az uniós háztartások egyébként több mint 1035 milliárd eurót, az EU teljes GDP-jének 7,1 százalékát költötték élelmiszerre.

 

Ne csak együnk, igyunk is! – tartja a mondás

Alkoholra is költenek bőven az uniós polgárok, a GDP csaknem 1 százaléka, 128 milliárd euró csúszott le a torkokon, ami nem kevesebb, mint 52 billió 200 milliárd forint.

Az EU-tagállamok közül arányosan a kiadásaikhoz Lettországban költötték a legtöbbet – 5 százalékot – alkoholra, őket követi Észtország, Lengyelország, Litvánia és Csehország. 

 

Ezzel szemben Görögországban és Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban meglehetősen alacsony arányt, 1 százalékot vagy azt alig meghaladó mértéket mértek.

 

Magyarország itt is a középmezőnyben végzett, a háztartások kiadásainak 2,8 százaléka ment szeszes italra, szemben az uniós 1,8 százalékos átlaggal. 

 

A felmérésben ezt „eurósították” is: a kutatás szerint több mint 2 milliárd eurót, azaz nagyjából 800 milliárd forintot ittunk el egyetlen év alatt.